Nepál az apokalipszis után, képekben elmesélve

Több mint nyolcvan éve nem pusztított akkora földrengés Nepálban, mint szombaton. A halálos áldozatok száma folyamatosan növekszik; lavinák és utórengések sorozata követte a pusztító természeti katasztrófát; egész városrészek váltak a földdel egyelővé,miközben megindult a nemzetközi segítség is a himalájai ország megsegítése érdekében.

Vasárnap reggel újabb földrengés volt Nepálban: az amerikai földtani intézet (USGS) mérése szerint  6,7-es erősségű utórengés rázta meg a himalájai országot. A rengés epicentruma ismét Katmanduban volt, alig 15 kilométer mélyen, de a főváros 50 kilométeres körzetében perceken át lehetett érezni a rengést. Emiatt ismét pánik tört ki a lakosok körében, sokan kezdtek el rohangálni az utcákon.

Katmandu történelmi belvárosának nagy része romokban hever: sok 12 és 18 század között épült templom, torony és egyéb épület omlott össze. Az UNESCO elismerte, hogy több fontos kulturális örökség semmisült meg a földrengésben, mint például a kilenc emeletes Dharahara-torony. Az egyik legismertebb nepáli látványosságot éppen turisták mászták meg, amikor a földrengés lecsapott és egy szemtanú szerint “száz emberrel” együtt omlott össze a látványosság.

A Mount Everest hegymászóinak nepáli alaptáborában tartózkodók beszámoltak arról, hogy a vasárnapi nagy utórengés következtében lavinák indultak el. Szikla- és jégdarabok csapódtak be a táborba. Szerencsére a feljebb lévő 1-es és 2-es tábort nem érte lavina. A nepáli idegenforgalmi hivatal becslése szerint legalább ezer hegymászó – köztük négyszáz külföldi – volt az alaptáborokban vagy feljebb, amikor szombaton a 7,9-es erősségű rengés történt. Az eltűntek számát nem tudják. Negyvenen megsebesültek, mintegy a felük súlyosan.

Az április 25-én bekövetkezett földrengés volt 1934 óta a legsúlyosabb ilyen jellegű katasztrófa Nepálban. A 7,9-es erősségű földrengés a szomszédos országokban, vagyis Bangladesben, Indiában és Kínában is szedett áldozatokat, 61 vesztették életüket a földmozgásban. A  nepáli belügyminisztérium legutóbbi közleménye szerint a földrengés nepáli áldozatainak száma 2352. Laxmi Dhakal, a nepáli belügyminisztérium illetékese elmondta, hogy a sérültek száma több ezer.

Nepál külföldi segítséget kért a mentéshez és a károk elhárításához.  Az Egyesült Államok egymillió dollárnyi segélyt és egy katasztrófavédelmi egység helyszínre küldését jelentette be,  Kína egy 62 emberből álló kutatócsoportot indított Nepálba. Az Európai Unió tagállamai szintén ajánlottak fel segítséget. Az Orvosok Határok Nélkül Szervezet közölte, hogy vasárnap négy orvoscsoportot küld Nepálba, India határ melletti térségéből. Azok a humanitárius szervezetek, amelyek Nepálban is rendelkeztek misszióval, hozzáláttak az ottani aktivistáik mozgósításához.

A képek forrása: Europress/AFP

 

(Visited 3 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez