Felmentettek két szexi nőt Marokkóban

Azért tartóztatták le és állítottak bíróság elé a két nőt az észak-afrikai országban, mert túlságosan is szexi ruhában jelentek meg a nyilvánosság előtt.

A két, 20-as éveiben járó nőt még június 26-án tartóztatták le egy agadiri piacon, miután a helyi kereskedők kihívták rájuk a rendőröket. A két fodrásznő bűne az volt, hogy lenge öltözékben jelentek meg, amit a konzervatívabb marokkói árusok és járókelők „illetlen, illetve túlságosan is hivalkodó” öltözéknek minősítettek, amiért kihívták rájuk a hatóságokat. A fiatal hölgyeket ezután a rendőrök elhurcolták. Vádat emeltek ellenük, majd bíróság elé is állították őket.

Az incidens azonban nem várt felháborodást váltott ki az országban és az internetes közösségi oldalakon is: sokan nemtetszésüket fejezték ki a hatóságok túlzott fellépése miatt. Számos civil szervezet pedig országos kampányba, illetve aláírásgyűjtésbe kezdett, hogy megakadályozzák a két nőt elítélését, akik a marokkói törvények szerint akár két évre is börtönre kerülhettek volna. Agadirban és több más marokkói városban tüntetéseket is szerveztek az ügyükben, melyek hatására több száz ügyvéd jelentkezet, hogy készek ingyen képviselni a két nő védelmét  bíróságon.

Az agadiri bíróság végül tegnap felmentette őket, amit az emberi jogi szervezetek és ügyvédek hatalmas sikernek, illetve győzelemnek könyveltek el, és jelezték, hogy a következő lépésként a marokkói büntetőtörvénykönyv 483. cikkelyének felülvizsgálatát fogják szorgalmazni. Hogy a mostanihoz hasonló esetek ne történhessenek az észak-afrikai országban.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez