A strand, amely életveszélyes

Gyönyörű, homokos tengerpart, buja növényzet, szikrázó napsütés – mindez ráillene egy tipikus nyaralóhelyre is, az Északi-Szentinel szigetre (North Sentinel Island) azonban nem tanácsos ellátogatni.

A Survival International írására hivatkozva írja a vilagszam.hu, hogy a szentinelézek a világ egyik legelszigeteltebb népcsoportja. Pontos számuk nem ismert, kunyhóik férőhelye alapján talán pár százan élhetnek a Bengáli-öböl 72 km²-es szigetén, és túlélték a 2004-es indiai-óceáni szökőárt is.

Egyesek úgy vélik, hogy közvetlen leszármazottai az Afrikából kirajzó első embercsoportoknak, és akár már 60.000 éve élhetnek a szigeten. Az indiai hatóságok azért is óvják őket a külső látogatóktól, mert egy behurcolt betegség könnyen elpusztíthatja őket.

A sziget lakossága minden közeledést ellenségesen fogad. Megölték a halászokat is, akik 2006-ban tévedtek oda, a holttestek elszállítására küldött helikoptert pedig nyílzáporral üldözték el. Néha egy-egy expedíció barátkozási szándékkal kókuszdiókat hoz a szentinelézeknek, a fogadtatás azonban többnyire elutasító és fenyegető. Fegyvereik dárdák, illetve egy laposíj, mellyel közel 100 méterre is nagy pontossággal lőnek ember méretű célpontra.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez