Újra az elnök embereié az ádeni reptér

Visszafoglalták Jemen második legnagyobb városának nemzetközi repülőterét a húszi lázadóktól a száműzött elnökhöz, Abd-Rabbu Manszur Hádihoz hű erők. Előzőleg újra kudarcot vallottak a tűzszüneti tárgyalások, az ENSZ szerint 20 millió embernek lenne szüksége humanitárius segélyre az országban. A lakosság 80 százalékának.

A repülőtér a kikötővárossal együtt márciusban került a lázadók kezére, akkor hagyta el az országot és ment Szaúd-Arábiába az államfő. Most nemcsak a légikikötőt szerezték vissza Hádi hívei és a friss erősítés, a Szaúd-Arábiában kiképzett és felszerelt fegyveresek:  ma reggel magában a városban is előrenyomultak – jelentette az Al-Jazeera. Az Arany nyíl hadművelet az első komoly előretörésük az elnökhöz hű erőknek az elmúlt négy hónapban. Az AFP szerint Áden a heves harcok miatt romokban hever. A visszavonuló lázadók a város északi és keleti részén Katyusákkal lőtték a lakónegyedeket, az egészségügyi hatóságok szerint legkevesebb 12 civil meghalt és több mint száz megsebesült.

Közben folytatódnak a szaúdiak vezette légicsapások a főváros, Szanaa visszafoglalása érdekében. Szanaa tavaly szeptemberben került a lázadók kezére, Hadi elnök akkor Ádenbe tette át székhelyét, amíg márciusban onnét is menekülnie kellett. Iránt azzal vádolják, hogy támogatja a húszi lázadókat, de Teheránban ezt tagadják. A tűzszünet kudarca megnehezíti a humanitárius segély eljuttatását a 20 millió rászorulóhoz. A jemeni konfliktusnak már 3 ezer halottja van.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez