Eid el Fitr – vége a Ramadánnak

Ma van az Eid-el Fitr első napja: azé az ünnepé, amellyel a muzulmán böjti hónapot zárják az iszlám világban. Vége a napkeltétől napnyugtáig tartó koplalásnak, szomjazásnak, megkötéseknek. Elvben már megtisztult mindenki, jöhetnek a közönséges hétköznapok. Persze, az ünnep után…

Ilyenkor jókívánságoktól hangos a muszlim világ: áldott ünnepet kívánnak egymásnak az emberek a közösségi médiában, és – remélhetőleg – személyesen is. Bár Abdullah jordán király is a Facebookon tette ezt meg. Isten áldását kérte alattvalóira és a világra, békét és virágzó életet kívánt mindenkinek. Ilyenkor egyébként azt ünneplik és köszönik meg az Istennek a muszlimok, hogy volt erejük végigcsinálni az iszlám legszentebb hónapjának különösen ilyenkor, nyár derekán emberpróbáló előírásait, köztük a böjtölést az év legforróbb és leghosszabb napjaiban.

Mint az összes ünnep, a Fitr is mozog a naptárban: azutáni napon jön el, hogy a böjti hónap után napnyugtakor először észleli az újholdat a külön erre a célra összeállított tudós testület. Ez már Mohamed próféta óta így van. Most az ünnep hétfő estig tart. Ilyenkor mindenki útra kerekedik, hogy a családdal és barátokkal együtt örüljön. Nem kis kihívás elé állítják ezzel a hatóságokat és a különböző szolgáltatókat, a közlekedési cégeket és a rendőröket. Jordániában a közbiztonságért felelős hatóság például már korábban bejelentette: széleskörű kampányt tart egész hétvégén, hogy biztonságban legyenek a jordánok és a látogatók. A királyságból a legtöbben Akabába mennek ilyenkor ünnepelni, a Vörös-tenger mellé. A második legkedveltebb úticél is a Vörös-tengernél van, csak kicsit lejjebb, a határon túl, már Egyiptomban – Sarm el-Sejk. A harmadik helyen az ünnepi népszerűségi listán az idén Törökország áll – tudta meg az albawaba portál utazásszervezőktől.

Az egész ünnep arról szól, hogy együtt örüljenek a gazdagon terített asztalnál az emberek – mondta a New York Times-nak egy Londonban élő pakisztáni gasztroblogger, Sumayya Usmani. Aki szerint ilyenkor minden szabad, ami túl kalóriadús, túl édes vagy túl krémes egy normál napon.

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez