Másfél milliárd muszlimnak ér véget a ramadán, és kezdődik az ünnep

Világszerte több mint másfélmilliárd muszlim számára kezdődik meg kedd este az iszlám böjti hónap (ramadán) végét jelző, háromnapos íd al-fítr, vagyis Mohamed követőinek legnagyobb ünnepe.

A legtöbb muszlim országban kedden estétől veszi kezdetét az ünnep, azonban országonként változik, ki mikor hagyhatja abba az iszlám vallás egyik legfontosabb parancsolatának számító, egy teljes hónapig tartó böjtöt.

Törökországban már kedden megkezdődtek az ünnepségek, s ennek elsősorban a gyerekek örülnek.

Ők temérdek édességet kapnak ajándékul, emiatt számos térségben cukorünnepnek hívják a háromnapos vigasságot.

A szaúdi királyi udvar ugyanakkor közölte, hogy a ramadán utolsó napja a kedd, így a hívek ott csupán szerdán kezdhetik meg íd al-fitr ünnepét.

E három nap alatt a muszlimok felveszik legszebb ruháikat, imádkoznak, felkeresik a temetőket, hogy elhunyt családtagjaikra és barátaikra emlékezzenek, valamint meglátogatják rokonaikat, barátaikat.

A ramadán idején az iszlám vallás mintegy 1,6 milliárd követőjének – ez a Föld népességének 23 százaléka – napkeltétől napnyugtáig tartózkodnia kell az evéstől, ivástól, dohányzástól, fürdéstől, zenehallgatástól, házasélettől és a test egyéb örömeitől.

A böjt végét jelző íd al-fitr idején tehát a hívek azt ünneplik, hogy sikerült teljesíteniük a próféta parancsát és ellenállni a kísértéseknek.

Számos országban erőszak árnyékolta be a ramadánt.

Szíriában és Jemenben évek óta súlyos polgárháborúk dúlnak, valamint Irak és Líbia számos területén sem csillapodik a fegyveres erőszak.

A napokban az iraki fővárosban, Bagdadban több mint 200 ember életét követelte egy véres terrortámadás, és az iszlám egyik legszentebb helyének számító, szaúdi Medinában is öngyilkos merényletet követtek el ismeretlenek.

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez