Berlin békíti Iránt és Izraelt?

A német alkancellár Teheránban felajánlotta vasárnap Németország közvetítését Irán és Izrael feszült viszonyának enyhítéséhez. Háromnapos iráni látogatásának elején, német és iráni üzletemberek előtt Sigmar Gabriel azt mondta: aki Németországgal tartós kapcsolatokra törekszik, “nem kérdőjelezheti meg politikailag Izrael létezési jogát”.

Sigmar Gabriel az első vezető nyugati politikus, aki Teheránba látogatott azóta, hogy Irán és a hatok (az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagja és Németország) Bécsben megkötötték a történelminek értékelt nukleáris megállapodást. Az egyezséggel a nemzetközi közösség azt próbálja szavatolni, hogy az iráni atomprogram kizárólag békés célokat szolgáljon, amiért cserébe fokozatosan feloldják az Irán elleni szankciókat. Izrael elutasítja a bécsi megállapodást, és erélytelennek tartja.

Gabriel úgy nyilatkozott, hogy látogatásának célja nemcsak a német gazdaság által remélt milliárdos üzletekről szól. Legfontosabb üzenete az, hogy mindenkinek, így Iránnak is megéri a békés megegyezés, az atomfegyverről való lemondás.

Sigmar Gabrielt hétfőn fogadja Haszan Róháni iráni elnök. A német küldöttség hétfőn az iráni kormány három miniszterével is találkozik. A német alkancellárt üzletemberek kísérték el Teheránba.

A német ipari és kereskedelmi kamara számítása szerint az Iránba irányuló német export négy év alatt a 2014-es 2,39 milliárd euróról 10 milliárd euróra bővülhet, vagyis több mint megnégyszereződhet.

Német kormánytag 13 éve nem járt Iránban.

Kép: Sigmar Gabriel (Wikipedia)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez