Több ezer amerikait irányíthat az Iszlám Állam

Ezt az FBI igazgatója mondta a terrorszervezetről.

Nagyobb fenyegetést jelent az Iszlám Állam (IÁ) szélsőséges szervezet az Egyesült Államokra, mint az al-Kaida vagy más terrorcsoport – közölte James Comey, az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) igazgatója egy coloradói biztonsági fórumon.

Comey anélkül, hogy részletekbe bocsátkozott volna, közölte, az IÁ-nak jelentős számú amerikaira sikerült befolyást gyakorolnia az internetes közösségi oldalakon folytatott kampányával az elmúlt egy évben. Üzenetük az, hogy ha nem tudnak a támogatóik a Közel-Keletre utazni, akkor ott gyilkoljanak, ahol éppen vannak. Hozzátette, a terrorszervezetnek csak a Twitter közösségi oldalon több mint 21 ezer követője van, közülük több ezer amerikai állampolgár lehet.

Az FBI több tucat olyan 18 és 62 év közötti amerikait figyelt meg, aki elhagyta az országot, hogy Szíriában vagy Irakban csatlakozzon a terrorcsoporthoz.

“Amiatt aggódom, amit nem látok” – mondta Comey, utalva arra, hogy az IÁ toborzói kódolt kommunikációs programokon keresztül lépnek kapcsolatba a kiszemelt potenciális dzsihadistákkal, és így nem tudják őket követni.

A nyomozók az elmúlt nyolc hétben több tucat embert tartóztatott le, mert a július 4-ei függetlenség napi ünnepségeken tervezett terrortámadást végrehajtani. Az FBI több száz nyomozást folytat hasonló ügyekben országszerte.

Az amerikai hírszerzés tisztviselői tavaly még az al-Kaidából kivált Horaszan csoport miatt aggódtak, amely a feltételezések szerint amerikai és európai támadások megszervezésére “szakosodott”. Matt Olsen, az amerikai terrorellenes központ vezetője akkor azt mondta, az Egyesült Államoknak „nincsenek megbízható információi arról, hogy az IÁ az ország megtámadását tervezné”.

Fotó: Europress AFP Images

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez