Drákói terrorellenes törvényt fogadtak el Tunéziában

A tunéziai kormány az új terrorellenes törvény életbeléptetésével szeretné felszámolni az egyre nagyobb gondot jelentő terrorizmust az országban. Jogvédők azonban aggodnak és attól tartanak, hogy a hatóságok visszaélnek majd kibővített jogkörükkel.

Háromnapos vita után, elsöprő többséggel szavazta meg a tunéziai parlament az új terrorellenes törvényt, amely széles jogkörrel ruházza fel a rendőrséget és a különböző biztonsági szerveket. A törvény értelmében a hatóságok számára egyszerűbbé válnak a lehallgatások és 15 napon át tarthatják fogva a terroristagyanús személyeket anélkül, hogy azok jogi védelmet kapnának. A jogszabály halálbüntetéssel sújtja azokat is, akik nemzetközi védelem alatt álló személyek, illetve turisták és vendégmunkások ellen követnek el halálos kimenetelű támadásokat, emberrablást, túszejtést és nem utolsósorban nemi erőszakot.

Jogvédő szervezetek azonban hatalmas felháborodásuknak adtak hangot, élesen kritizálják az új terrorellenes törvényt, amit drákóinak neveznek. Az emberi jogi szervezetek és aktivisták elsősorban azt bírálják, hogy az új jogszabály durva túlkapásokra adhat lehetőséget a biztonsági szerveknek anélkül, hogy azoknak következményei lehessenek rájuk nézve. Emellett azt is kifogásolják, hogy a jogszabály nem tisztázza pontosan a terrorizmus, illetve a terrorista fogalmát. Egyesek szerint az új terrorellenes törvény visszalépést jelent az időben, ugyanis a most felülvizsgált és felülírt jogszabályt még 2003-ban hozták meg Ben Ali elnöksége idején, akit 2011-ben kergettek el a hatalomból.

A tunéziai parlament elnöke, Mohamed Ennaceur azonban védelme alá vette az új törvényt, melynek elfogadását történelmi eseménynek nevezte. Szerinte a jogszabály a tunéziaiak biztonságát hivatott szavatolni.

A 2003-as terrorellenes törvény felülvizsgálatára a közelmúlt véres terrortámadásai adtak okok. A múlt hónapban ugyanis szélsőségesek véres támadást hajtottak végre a külföldi turisták körében népszerű Szúsza üdülőhelyen, ahol 38 embert, főként brit turistákat öltek meg. Márciusban pedig a világhírű Bardó múzeumban hajtottak végre hasonlóan véres és kegyetlen támadást a terroristák, akik akkor 21 emberrel végeztek. Mindkét merénylet elkövetőjeként az Iszlám Állam jelentkezett.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez