Székletkérdés: megtiltotta az USA a mexikói koriander importját

A 2012-óta az USA-ban rendszeresen előforduló cyclospora bélfertőzéses esetek nyomán az Egyesült Államok megtiltotta a Mexikóban termesztett koriander importját. A döntésre az után került sor, hogy az észak-amerikai piacot ellátó pueblai farmokat a szakértők legalábbis siralmas állapotban találták. A friss zöld koriandert termelő földeket ugyanis WC-papír és emberi széklet borította.

Az USA (FDA) és Mexikó élelmiszer-egészségügyi hatóságainak vizsgálata nyomán kiderült, hogy az exportra termelő 11 mexikói farm közül nyolc közelről sem tartotta be a működésüket szabályozó egészségügyi előírásokat, 5-öt pedig közvetlenül felelősség terhel a fejét Texasban újra meg újra felütő cyclospora fertőzésekben. A cyclospora cayetanensis egysejtű által okozott bélfertőzésben ez idáig 200-an betegedtek meg az USA-ban.

A cyclospora-fertőzés heves hasmenéssel, influenza-szerű tünetekkel, izomfájdalommal, felszívódási elégtelenséggel, általános gyengeséggel és lázzal járhat, a betegséget terjesztő paraziták fertőzött élelmiszerrel vagy vízzel terjed emberről emberre. A mostani fertőzéseket részben valószínűleg a székletmaradványokkal szennyezett koriander okozhatta, hiszen a fűszernövényt általában nyersen fogyasztják, a parazita pedig rendkívül ellenállóak a fertőtlenítőszerekkel szemben. A hatóságok különböző növény fertőtlenítő szerek használatát javasolják a lakosság számára, illetve arra hívták fel a figyelmet, hogy a parazita a magas hőmérsékletek hatására elpusztul, így a főtt ételek fogyasztása nem jelent veszélyt.

Az FDA vizsgálatai rámutattak, hogy a mexikói farmok jó részén még a minimális egészségügyi előírásokat sem tartották be, sőt a kihágások néhány esetben már-már emberi és munkajogi kérdéseket is felvetnek. A földeken dolgozók számára ugyanis a munkaadók még a legelementárisabb higiéniás szolgáltatásokat sem biztosították. Így a farmokon a WC-k hiánya mellett sem ivóvíz, még kevésbé pedig szappan és a tiszta munkakörülményeket biztosító ruházat sem állt a dolgozók rendelkezésére. Az exportra szánt koriandert sok esetben szennyvízzel öntözték a földeket pedig WC-papír és emberi ürülék borította. Egy farmon például a kézmosásra használt vizet tartalmazó tartályban nagy számban mutatták ki a cyclospora parazitáját, amely így akadálytalanul terjedt a dolgozók között, majd pedig utazhatott az USA-ba a fertőzött növényekkel.

Az FDA most augusztusig rendelt el importtilalmat a mexikói korianderre, a kivitel pedig csak akkor indulhat újra, ha az érintett termelők bizonyítani tudják, hogy a legszigorúbb előírásoknak megfelelően termelik az amúgy igen egészséges fűszernövényt, amely az ázsiai és a latin-amerikai konyha egyik kedvelt összetevője. Az USA hatóságai továbbá szigorítottak a beviteli előírásokon is, miután kiderült, hogy a botrányt kisérő tilalmak után számos cég hamis papírokkal, álnéven exportálta a szennyezett farmokról származó koriandert.

A koriander fogyasztása – már amennyiben a termelők nem ejtenének magasról a higiéniai előírásokra jó hatással van a keringési rendszerre, megregulázza a szervezet cukor-háztartását, antibakteriális és gombaölő tulajdonságokkal bír és számos antioxidánst is tartalmaz.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez