Kővel dobált – öt golyót kapott érte

A Washington állambeli Pascoban egy mexikói férfi az elhaladó kocsikat dobálta kővel. A kiérkező rendőrök elől megpróbált elfutni, akik az üldözése közben agyonlőtték.

Antonio Zambrano-Montes 35 éves volt, és gyümölcsszedőként dolgozott az észak-nyugati államban, Pasco városában. A település több mint 50%-a latinó, bár az áldozat maga mexikói állampolgár volt. Azt nem tudni, hogy miért dobált kővel különböző járműveket, de a jelek szerint a rendőrök túlreagálták a tettét.

A mexikói férfit hárman próbálták meg ártalmatlanná tenni, és őket is kövekkel vette célba. Egyik rendőr sem sérült meg, és a gyanúsított után szaladtak, majd amikor megállt tüzet nyitottak rá. A három rendőr összesen 17 lövést adott le, ebből legalább 5 eltalálta a latinó férfit.

Pascoban azóta a helyi közösség több tiltakozó akciót is szervezett. Jogvédő szervezetek követelik, hogy a rendőrség eljárásrendjét alaposan világítsák át a túlzott erő alkalmazása miatt, és büntessék meg a három helyszínre érkező járőrt. Ehhez a latinó többségű kisváros szövetségi vizsgálatot akar kérni, hogy a helyi bűnüldöző szerv ne tudja eltussolni az ügyet.

Rendőri visszaélésekről nap mint nap lehet hallani, és leggyakrabban az afroamerikaikat érik visszaélések. Az országos média azonban időnként más etnikumok ellen elkövetett túlkapásokról is beszámol. A mostani haláleset ügyében elképzelhető, hogy tényleg lesz szövetségi nyomozás, ugyanis már a mexikói kormány is felemelte a szavát az aránytalanul durva fellépés miatt.

(Fotó: Europress/Getty Images)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez