Nagy bajba került egy kanadai lelkész Észak-Koreában

Állítólag beismerte, hogy államellenes bűncselekményeket követett egy Észak-Koreában fogva tartott kanadai lelkész – legalább is ezt jelentette az észak-koreai állami média, ami az általános vélekedés szerint a kommunista diktatúra vezetőinek szócsöve.

A 60 éves, koreai származású Hyeon Soo Lim az észak-koreai hatóságok sajtóértekezletén “ismerte be”, hogy az elmúlt hónapokban “humanitárius segély” ürügyén több területen is kísérletet tett az észak-koreai rendszer megdöntésére.

A sajtóértekezleten állítólag meg nem nevezett külföldi szerkesztőségek képviselői is ott voltak.

Hivatalos közlés szerint a kanadai lelkipásztor “valamennyi államellenes bűnét” beismerte. Ezenkívül az országba történt “illegális beutazással” is vádolták őt.

A lelkész január 31-én indult el Észak-Koreába, ahol rendszeresen segíti egy szanatórium, egy csecsemőotthon és egy árvaház munkáját. Családja és egyháza azóta nem hallott róla. A férfi eddig több mint százszor utazott a külvilágtól szinte teljesen elzárt kommunista országba.

A kanadai kormány március elején értesült arról, hogy a torontói Fény Koreai Presbiteriánus Egyház lelkipásztorát az észak-koreai hatóságok fogva tartják.

Észak-Korea az elmúlt időszakban több amerikai, dél-koreai és más nemzetiségű állampolgárt őrizetbe vett vallási okokból, akiket jellemzően a rendszert felforgató tevékenységekkel vádoltak meg, de hosszabb-rövidebb fogva tartás után szabadon engedték őket.

Kanada 2010-ben felfüggesztette diplomáciai kapcsolatait a kelet-ázsiai kommunista rezsimmel, és 2011-ben az észak-koreai atomrobbantásokra válaszul szankciókat vezetett be Phenjannal szemben.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez