Hazatérés Észak-Koreába

Egyre több észak-koreai disszidens tér vissza az anyaországba, vagy költözik Kínába, mert nehezen tudnak alkalmazkodni a dél-koreai kapitalista életvitelhez.

Az Észak- és Dél-Korea közös ügyeivel foglalkozó Egyesítési Minisztérium jelentése szerint 2000-ben még csak 1 ember tért vissza északra délről, 2012-ben pedig már 7-en. Igaz, egy évvel később 6-an.

Jelenleg nincs pontos becslés arról, hogy hány, Észak-Koreát korábban elhagyó ember sodródik egyik országból a másikba dél-koreai útlevéllel. A minisztérium úgy véli: sokan Kínában folytatnak üzleti tevékenységet Észak-Koreával, vagy azon dolgoznak, hogy minél több északit kijuttassanak a világtól elzárkózó országból.

Egy tisztviselő azt mondta: „több száz észak-koreai disszidensről semmit nem tudunk azóta, hogy délre jöttek. A legtöbben valószínűleg elhagyták Dél-Koreát, hogy máshol keressenek munkát, miután nem tudtak beilleszkedni.”

De mi lehet a baj Dél-Koreával?

Park In-sook, aki 2006-ben érkezett délre, és hat évvel később tért vissza északra, Phenjanban nyilatkozott az újságíróknak. Ő azért ment haza, mikor Dél-Koreában óriási volt a „munkanélküliség”, és a „pénz uralkodott mindenhol.” Hozzátette: „ott nincs nyoma emberségnek.”

Persze nem tisztázott, hogy ezt a nyilatkozatot önként tette-e. Állítólag északi nyomásra tért haza, a fiát ugyanis gyakorlatilag túszként tartották fogva.

Sok disszidens egyébként egyetért Park nyilatkozatával. Egy másik szerint „a verseny túl nagy a déli országban. Még akkor is, ha ott éhesek vagyunk, és nem vagyunk szabadok, olyan életre vágyom, ahol nincs versengés.”

Sok disszidens keresgél Dél-Korea után Európában menedéket. A külügyminisztérium szerint 112-en kértek  menedékjogot Belgiumban, Nagy-Britanniában, Dániában és Hollandiában az elmúlt öt évben, miután Dél-Koreából továbbálltak.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez