Drog miatt kerülnek börtönbe az észak-korai disszidensek

A nehéz helyzetben lévő észak-koreaiak problémái nem szűnnek meg azzal, hogy Dél-Koreába menekülnek. Sokan közülük drog miatt kerülnek börtönbe.

Egyre több észak-koreai szökik a szomszédos Dél-Koreába – az ember azt gondolná, hogy a fejlett országban végre jobb életük lesz, tele lehetőséggel. Kang Chang-il, a dél-koreai Demokratikus Összefogás Pártjának szóvivője szerint ez egyáltalán nem igaz. Ahogy egy parlamenti jelentés írja: egyre több észak-koreai disszidens kerül börtönben kábítószerrel kapcsolatos bűncselekmények miatt – írja a RocketNews.

Az idén csak júliusig már több int 800-an szöktek meg Északról, 2015-höz képest 15%-kal többen. Ebből 129 észak-koreai került rács mögé Délen, 40%-kal több, mint az elmúlt 5 évben. Ezek közül legalább 38-an drog miatt.

„Sok disszidens nagyon nehezen tud megélni nálunk, sőt sokuknak honvágya van, így egyre többen fordulnak a bűn felé” – mondta Kang a Yonhap hírügynökségnek. „Szükség lenne egy rendszerre, hogy tanácsadást, oktatást nyújtsunk a disszidenseknek, akik már majdnem 30 ezren vannak nálunk” – tette hozzá.

Ahogy a Wall Street Journal is írja, Észak-Koreában egyre gyakoribb a drogfogyasztás, különösen a metamfetamin népszerű. Ennek fogyasztásával sokan akkor sem hagynak fel, ha elhagyják az országot. Dél-Koreában egyébként a kábítószerrel kapcsolatos bűncselekmény viszonylag ritka, a termesztés és a visszaélés sem jelentős.

Metamfetamin - Észak-Koreában "jégnek" hívják.
Metamfetamin – Észak-Koreában “jégnek” hívják.

A disszidensek vallomásából kiderült, hogy Észak-Koreában viszont a metamfetamint már rendszeresen fogyasztja a lakosság. Állítólag még az építőipar vezetői is használják, ösztönzésre, hogy a munkavállalók jobban dolgozzanak. Bár az észak-koreai tisztviselők tagadják ezeket az állításokat, egyre több tanulmány és kutatás támasztja alá a droghelyzet súlyosságát a világtól elzárkózó országban.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez