Sörhiány réme veszélyezteti Venezuelát

Venezuelában akár hiány is kialakulhat a hűsítő, kesernyés nedűből, amennyiben a kormány és az Empresas Polar, az ország legnagyobb sörgyártója nem találnak megoldást nézeteltéréseikre.

Az ügy csütörtökön pattant ki, amikor a Polar vezetősége bejelentette, hogy hat venezuelai termelőegységéből kettő határozatlan időre felfüggeszti működését. A cég szerint a lépésre azért került sor, mert hiány alakult ki az iparág egyik fő alapanyagából, a külföldről importált árpából.

A cég bejelentése után nem sokkal a katonaság lefoglalta a Nestlé és a Polar egyik caracasi telepét. Amint arról az eljáró hatóságok tájékoztattak, hogy az ingatlant később szegény családok számára épített lakásoknak ad majd otthont.

Eközben Nicolás Maduro államfő azzal vádolta meg a cégvezetését, hogy miközben hatalmas vagyont halmoznak fel, szándékosan idéznek elő hiányt bizonyos árucikkekből és szabotálják az ország gazdaságát. A mintegy három számjegyű venezuelai infláció nyomán hiány alakult ki olyan alapvető termékekből, mint a főző olaj, a WC papír vagy a cukor. A jelenlegi, különösen polarizált vitában a cégek a kormányt, ez utóbbi pedig a vállalatokat vádolja azzal, hogy ellehetetlenítik a bolivári gazdáságot.

Az Empresas Polar, amely egyébként Venezuela második legnagyobb magánvállalata, korábban a szakszervezetekkel is összerúgta a port, amikor a munkások magasabb fizetéseket követelve leállították a népszerű nedűt előállító sörfőzdéket. Annak ellenére, hogy egyelőre még nem alakult ki akut sörhiány az országban, a venezuelai italszektor szakmai szövetségének vezetője arra figyelmeztetett, hogy a visszaszámlálás már megkezdődött.

A The Guardian értesülései szerint a szóban forgó úriembert érdekes módon ez idáig ismeretlen okokból őrizetbe vették a hatóságok.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez