A négyéves kiskölyök, akinek átmosták az agyát, és kardot nyomtak a kezébe

Bohar, akinek nem is ez az igazi neve, jazidi asszony. Tavaly nyáron került a gyerekeivel az ISIS fogságába, amikor az iszlamisták elfoglalták az iraki-szíria határ közelében fekvő Szindzsárt, és az ott élő jazidik a hegyekbe menekültek. Ők nem tudtak elfutni. Börtön, rabszolgaság, kábítószer, agymosás. Bohar, aki nem is Bohar, egy menekülttáborban beszélt a Daily Mail munkatársának.

A 35 éves asszony legkisebb fia 4 éves. Miközben kortársai errefelé óvodába jártak, vele az Iszlám Állam kiképzőtáborában foglalkoztak. A jazidi kisfiúnak, aki se nem arab, se nem muszlim, arab nyelvet és Koránt kellett tanulnia, és kardot is nyomtak a kezébe. Azt mondták neki, ez arra való, hogy lefejezze vele az édesanyját. Vagy bármelyik jazidit, mert ők nem kafirok, vagyis nem igazhívők. És el is sajátíttatták vele ennek a technikáját.

Minden tavaly augusztus elején kezdődött, amikor lerohanták Szindzsárt és környékét az ISIS fegyveresei. Akik elől úgy 50 ezren a hegyekbe menekültek, és megkezdték hosszú kálváriájukat élelem és víz nélkül a kopár szirteken. Nagy részüket aztán a kurdok le tudták vinni biztonságosabb helyekre a hegyekből, miután megindultak az amerikai bombázások. De nem mindenki tudott elmenekülni. Több ezer jazidit, ma még senki sem tudja, pontosan hányat, lemészároltak. Férfiakat. A nőket meg a gyerekeket pedig elhurcolták.

Így járt Bohar is, négy gyermekével. Egyik börtönből a másikba vitték őket Moszulban és környékén, közben elvették tőle nagyobbik lányát és 12 éves fiát. Ők állítólag Szíriába, Rakkába kerültek, de biztosat nem tudott róluk. A kisebbik lánya, aki 14, vele maradhatott, akárcsak a 4 éves kisfiú. Mentek börtönről börtönre, az egyik helyen, Tal-Afarban vizeletet kevertek fogvatartóik a vizükbe, üvegszilánkokat az ételükbe. “Bántani akartak bennünket” – mondja Bohar.

"Bohar" és kisfia a menekülttáborban. Fotó: Daily Mail
“Bohar” és kisfia a menekülttáborban. Fotó: Daily Mail

Amikor augusztus 8-án elkezdődtek az amerikaiak vezette légicsapások, a helyzet még rosszabb lett. “Keményen vertek minket az ISIS fegyveresei, főleg, amikor meglátták, hogy jönnek a repülőgépek”. Akkor már egy elhagyatott faluban voltak, és morfiummal tömték őket, hogy eszükbe se jusson a szökés. Aki mégis megpróbált kereket oldani, azt lelőtték. Novemberben megint tovább vitték őket: Szíriába, Rakkába, az ISIS de facto fővárosába.

Itt aztán viszontlátta a börtöntáborban nagyobbik fiát. Akinek 250 másik gyerekkel a Koránt kellett tanulmányoznia, fel kellett mondania, hogy kik az iszlamisták ellenségei és meg kellett tanulnia harcolni. A fiú lázadozott, az anya látta, ahogy ütötték ezért.

Bohar két nála maradt gyermekével Rakkában a rabszolgapiacra került. A 14 éves lányát egy fegyveresnek adták el. Őt és a kisfiút egy szíriai férfi vette meg. “Nagyon rossz volt hozzánk, nem adott semmit, egyszer sem nyitotta ki a hűtő ajtaját miattunk”. Az asszony kérte, hogy hadd vásárolja vissza őket a családjuk, de a gazda nemet mondott. Két hónap után újra eladták őket. Ekkor az ISIS egyik magasrangú parancsnokához kerültek. Bohar cseléd lett két tizenéves jazidi lánnyal együtt, és megkezdődött a kisfiú átnevelése. Egy dzsihádista táborba kellett járnia, ahol arabul tanították és a Koránból magoltattak be vele részleteket. A kiképzés része volt az is, hogy az egyik bázison megtanították pisztollyal lőni, kézigránátot hajítani és karddal bánni.

Újabb négy hónap után megszöktek, átjutottak Törökországba. Most egy menekülttábor lakói. Újra együtt vannak hárman, a kisfiú, az édesanya és az édesapa. A többi gyerekről semmit nem tudnak. A kisfiú nem nagyon beszél az elmúlt csaknem egy évről. De ha megkérdezik tőle, hogy mit tanult, akkor elhúzza a mutatóujját a torka előtt.

 

(Visited 4 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez