Szamije vagyok, 15 éves és ex-szexrabszolga

Szamije tinilány, az iraki jazidi kisebbségből. Abból, amelynek tagjai tavaly nyáron a Szindzsar hegyre menekültek az Iszlám Állam elől. A lány most mesélte el, hogyan gyilkolták meg a bátyját az iszlamisták, őt magát pedig hogyan adták el szexrabszolgának – nem egy, hanem három férfinak. De szerencséje volt: meg tudott szökni, és most egy iraki menekülttáborban próbálja újrakezdeni az életét.

Az ártatlanságát Falludzsában vesztette el: ott erőszakolták meg, amikor megpróbált elfutni a falujából az előrenyomuló ISIS elől. Története nem rendkívüli: a nőket és a kislányokat, akár ötéveseket is, rendszeresen zaklatják szexuálisan az Iszlám Állam fegyveresei – írja szemtanúkra hivatkozva a brit Daily Mail.

A 27 éves Bahart például szintén akkor kapták el, amikor menekülni próbált előlük. Kétszer erőszakolták meg: egyszer Moszulban, és egyszer Szíriában, amikor sikerült Moszulból elfutnia, de újra elkapták. Egy másik lányt, Hawaint másfél hónapra zártak be, de aztán ő is meg tudott szökni. Azt mondja: képtelen beszélni arról, amit átélt. A 33 éves Fahimát és a 13 éves Dinát is elhurcolták. Nem kaptak enni, inni, és le sem ülhettek sehova.

Az ISIS sátánimádóknak tartja a jazidi etnikai-vallási kisebbség tagjait, akiknek a hite, a kereszténységgel és a judaizmussal ellentétben nem is említődik a Koránban. Tavaly augusztusban üldözték el őket otthonaikból, százakat meggyilkoltak közülük, ezreket pedig fogságba vetettek. Az iraki Khanke menekülttáborban, amelynek Szamije is a lakója most, négyezren vannak. A családok kétségbeesetten várják a hírt a hozzátartozóikról: azt sem tudják, élnek-e még.

A 38 éves Hayat két lánya képét mutatja az újságírónak: Wahid 18, Riwaz pedig 14 éves. Szindzsárból próbáltak menekülni augusztusban, amikor a dzsihádharcosok kezére kerültek. Az anyának fogalma sincs arról, hogy életben vannak-e.

A 45 éves Szabri családjának 14 tagjáról nem tud semmit. Az édesanyja és az édesapja, három sógornője, két unokahúga, négy bátyja és két unokatestvére került az ISIS fogságába. A huszonéves Kamal és Khaer 30 rokonát keresi. Sokaknak alig van valamilyen tárgyuk, amely az eltűntekre emlékeztethetné őket. Zara egy személyigazolványt szorongat. Bisaráét, a 18 éves lányáét. Őt akkor hurcolták el, amikor rajtaütöttek a család házán.

A túlélők történetei és más bizonyítékok alapján az ENSZ szerint népirtást követ el a jazidik ellen az ISIS. A világszervezet emberi jogi irodája tegnap adott ki jelentést a gyilkosságokról, kínzásokról, nemi erőszakról, szexuális rabszolgaságról és gyerekkatonák bevetéséről. Szerinte az Iszlám Állam bűnös lehet háborús és emberiesség elleni bűnökben, népirtásban.

A jelentés száz szemtanú és túlélő elbeszélése alapján készült. Ezek szerint a dzsihadisták rendre különválasztották a lerohant jazidi településeken a 14 év feletti fiúkat és férfiakat, hogy kivégezzék őket. Az ennél fiatalabb fiúkat gyerekkatonának kényszerítették, iszlám vallási és katonai kiképzésnek vetették alá, lefejezős videókat nézettek velük. A lányokat és az asszonyokat pedig elrabolták, “hadizsákmányként”.  Az ENSZ-vizsgálatot vezető Suki Nagra szerint “ezek a támadások a jazidi népcsoport  megsemmisítését szolgálták”, az ISIS népirtásban bűnös a kisebbség ellen, egész falvakat néptelenített el.  Az ENSZ a Nemzetközi Büntetőbíróság elé akarja vinni az ügyet.

Az ISIS nagy területeket tart az ellenőrzése alatt Szíriában és Irakban. A jazidiket tavaly nyár végén üldözték el az otthonaikból. Azóta a kurd Pesmerga harcosok visszaszorították az Iszlám Államot Irak észak-nyugati részén, de a jazidi falvak és városok most is az iszlamisták kezén vannak.

Fotó: Iraki kurd színésznő előadása a jazidi nők sorsáról Erbilben, tavaly szeptemberben. Europress/AFP

(Visited 40 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez