Fényes ösvény: a nőkkel gerillákat születtek maguknak

Újabb 15 túszt szabadítottak ki a perui hatóságok a Sendero Luminoso nevű gerillaszervezet fogságából: ez már a második tszmentő akció volt az elmúlt hetek alatt.

 

A foglyok – hét kisgyermek és nyolc felnőtt – az ország őserdős övezetében, Vraem körzetében került a baloldali gerillák fogságába. A múlt hétfőn 49 túsz lett szabad a rendőrség és a hadsereg közös akciója nyomán. Ők több évtizede éltek a szervezet táboraiban, ahol munkára kényszerítették őket.  A kiszabadítottak között 26 gyermek volt, többségük igen törékeny egészségi állapotuk miatt azonnali orvosi kezelésre szorultak.

A perui biztonsági szervek tudomása szerint még mintegy 60-80 személyt tartanak fogva a Fényes ösvény néven ismert szervezet tagjai: a szabadítási akció igen nehéz, mivel az őserdős terület megközelítése nem egyszerű. A civil foglyok többségét a kokaföldeken foglalkoztatják – a kábítószer alapanyaga képezi a szervezet egyik fontos bevételi forrását.

Volt olyan kiszabadított személy is, aki 30 éve volt a gerillák foglya: a gyermekeket a gerillák a mezőgazdaságban foglalkoztatták,  nőknek  pedig az volt a ,,feladatuk”, hogy újabb gerillákat szüljenek a szervezetnek.

A gerillaharcokban eddig 70 ezer halálos áldozatot vagy eltüntnek nyilvánított személyt  tartanak nylván Peruban: a Sendero Luminoso a kilencvenes években jelentősen meggyengült, mivel a hadsereg sikeresen lépett fel ellenük, vezetőjüket pedig letartóztatta. Peru többször hivatalosan is közölte a világgal, hogy felszámolta a lázadókat, de azok mindig újraszervezték a soraikat.

150728233303_sp_peru_304x171_getty

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez