Az írószövetség szerint korrupt a rangos irodalmi díj zsűrije

Kína egyik legrangosabb irodalmi díjának tisztaságát látja veszélyben az országos írószövetség, és a visszaélések, a korrupció gyanújának elkerülésére a néhai politikus-íróról, Mao Tunról elnevezett elismerés odaítélésének szigorú ellenőrzését kezdeményezte.

A bírálati eljárásnak tisztának, átláthatónak és méltányosnak kell lennie, mentesnek mindennemű korrupciótól – hangoztatta az írószövetség alelnöke, Csien Hsziao-csien. Mint mondta, erre szerveződött csoportjuk ellenőrizni kívánja a Mao Tun irodalmi díj odaítélésének teljes folyamatát, a válogatástól az értékelésen át a zsűri szavazásáig.

A jeles kínai íróról, irodalomkritikusról elnevezett díj, amelyet négyévente ítélnek oda és amelyből az elsőt Mao Tun 1981-es halála után 1982-ben adták át, hosszú éveken át tartotta presztízsét, 2011-ben azonban az első 10 jelölt listája már nyolc tartományi írószövetségi vezető (vagy helyettese) nevét tartalmazta.

A kínai média és a szakmai közvélemény akkor bírálta a zsűrit és megkérdőjelezte a díjazottak teljesítményét is. Fang Fang ismert kínai író ugyancsak hangot adott azon véleményének, hogy egyes írók kiterjedt személyes kapcsolataiknak köszönhetik elismerésüket.

Mao Tun 1896-ban született és már kiskorában kitűnt tehetségével. Dolgozott újságíróként, ott volt a Kínai Kommunista Párt alapításánál 1921-ben, harcolt a japán megszállók ellen, és Mao Ce-tung néhai államelnök titkáraként is dolgozott.

A Kínai Népköztársaság megalakulásától részt vett a kulturális és politikai életben: 1949-től 1965-ig kulturális miniszter volt, majd a “kulturális forradalom” után az irodalmi élet egyik újjászervezője lett, 1981-ig betöltötte az írószövetség elnöki tisztét is. 1927-33 között írta regénytrilógiáját a császárkor megszűnte utáni átalakuló kínai életről. Ő volt a kínai forradalom első történetírója. Fő műve a kozmopolita Sanghaj társadalmának ábrázolását felvállaló Ceje (Hajnal előtt) című nagyregény. 85 évesen halt meg és mai áron számítva mintegy 77 millió forintnak megfelelő összeget, 250 ezer jüant adományozott a róla elnevezett irodalmi díj alapjába.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez