Kiderült, mivel vádolják az Interpol eltűnt főnökét

Hol a férjem? – tudakolta kétségbeesetten a francia hatóságoktól Meng Hong-vej felesége Lyonban, ahol a nemzetközi rendőri szervezet központja van. Itt élt 2016 óta Kína első Interpol- főnöke a családjával egészen 2018 szeptemberéig. Akkor az Interpol-főnök hazautazott az október elsején kezdődő nemzeti ünnepre. Azóta nem látta senki…

Az asszony kérésére a franciák érdeklődtek Pekingben: hol van az Interpol-főnök? Hosszú hallgatás után rövid választ kaptak: egy aláírt lemondási nyilatkozatot Meng Hong-vejtől. Az Interpolnak ennyi elég is volt. Gyorsan megválasztották az eltűnt kínai főnök utódát.

Az asszony védelmet kért és kapott a francia hatóságoktól. Szerinte ugyanis a kínaiak többször is megpróbálták elrabolni Lyonból. Így akartak nyomást gyakorolni a férjre, akit Kínában vallattak. Párizsban pácban voltak, mert épp Hszi Csin-ping elnök látogatására vártak. A kínaiak megértőnek mutatkoztak: egy nappal az Élysée-csúcs után jelentették be az Interpol volt főnökének vád alá helyezését

Európai-kínai minicsúcsot tartottak Párizsban, ahol Merkel kancellár, Macron elnök és Juncker, a brüsszeli bizottság elnöke találkozott Hszi Csin-ping kínai államfővel. Megállapodtak abban, hogy együtt lépnek fel Trump elnök antiglobalista elképzeléseivel szemben. Megköszönték Hszi Csin-ping elnöknek, hogy Kína továbbra is kitart a nemzetközi klímaegyezmény mellett, annak ellenére, hogy Trump ebből kiléptette az Egyesült Államokat.

Rejtély, hogy miért volt ilyen sürgős a volt Interpol-főnök elfogása. Miért kockáztatott Kína nemzetközi botrányt a letartóztatásával, amikor két évvel korábban Peking teljes támogatásával lett a nemzetközi rendőri szervezet első kínai vezetője? Meng Hong-vej megőrizte Pekingben államtitkári posztját is a belügyben. A Hongkongban megjelenő South China Morning Post szerint valószínűleg az volt a probléma Peking számára, hogy az Interpol-főnök egy bukott pekingi vonal embere volt.

Kína egykori belügyi főnöke, Csou Jung-kang ugyancsak korrupciós ügyben bukott meg. A nyomozók 90 milliárd jüan /kb. 12 milliárd dollár/ értékű vagyont foglaltak le nála! Csou Jung-kang bukását látva információkat szivárogtatott ki a többi kommunista vezető vagyonáról. Pekingben valószínűleg attól tartottak, hogy az Interpol-főnök Lyonban hasonló akcióba kezd, hogy mentse a bőrét. Most kizárták a Kínát vaskézzel kormányzó kommunista pártból és minden bizonnyal súlyos büntetésre számíthat. Csou Jung-kang életfogytig tartó börtönbüntetését tölti. Erre számíthat az Interpol exfőnöke is, akit korrupció miatt most vád alá helyeztek Kínában.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez