Pénzmosással vádolják a Bank of Chinát

Firenzei ügyészek vádindítványt nyújtottak be a Bank of China milánói fiókja és csaknem háromszáz – túlnyomórészt Olaszországban élő – kínai ellen pénzmosás, adóelkerülés és más bűncselekmények miatt.

Egy 2008-ban indult nyomozás végére került pont a hét végén azzal, hogy a firenzei ügyészség vádindítványt nyújtott be a Bank of China (BOC) milánói leányvállalata és 297 – elsősorban kínai – magánszemély ellen. A 170 oldalas dokumentum szerint a Pénzfolyó fedőnevű nyomozás feltárta kínai bűnözői csoportok növekvő befolyását a toszkánai régióban, s számos, pénzmosással, adóelkerüléssel és egyéb illegális tevékenységgel kapcsolatos bűnügyet derített fel.

A nyomozás során napvilágra került, hogy az illegális tevékenységek – prostitúció, hamisítás, sikkasztás, feketemunkások  alkalmazása – révén szerzett pénzt, a gyanú szerint több mint 4,5 milliárd eurót, egy Money2Money (M2M) nevű pénzügyi szolgáltató különböző olaszországi városokban található fiókjain keresztül csempészték Kínába 2006 és 2010 között.

A summából 2,2 milliárd euró az M2M-et felügyelő Bank of China milánói fiókján át jutott az ázsiai országba, s ezért a kínai pénzintézet 758 ezer euró jutalékot söpört be – áll az ügyészségi indítványban, amelybe a Reuters hírügynökség is betekinthetett.

A negyedik legnagyobb kínai banknak számító BOC-t azért vonták be a nyomozásba, mert az olasz törvények értelmében adminisztratív felelősség terheli azon négy tisztviselő miatt, akik a vád szerint az adott időszakban közreműködtek a pénzmosásban a milánói részlegnél. Bűnük az, hogy nem jelentették a gyanús átutalásokat és egyéb tranzakciókat, s ezzel elfedték az M2M pénzmosási tevékenységében szereplő összegek eredetét és rendeltetési helyét. A hét végén sem a Bank of China sem az M2M illetékesét nem tudta elérni a Reuters. Az ügyben most már a bíróságnak kell döntenie a hivatalos vádemelésről.

Az ügyészség szerint a tekintélyes summát azok a kínaiak küldték haza, akik főként Firenzében és Pratóban élnek, de személyazonosságukat nehéz kideríteni, mivel sok esetben álnevet használtak a pénz feladásakor. Az sem világos, hogy Kínában ki kapta meg a pénzt, amelyet a gyanú elkerülése végett kisebb összegekben adtak fel; feltehetően a címzettek is fiktív személyek.

Egyébként tranzakciók millióiról van szó, s a feladóvevényen mindig kétezer euró alatti összeg szerepelt – efölött ugyanis a banknak automatikusan jelentenie kell a pénzmosás elleni hatóságoknak. Azóta viszont ezer euróra vitték le a küszöböt.

A kínaiak illegális toszkánai gazdasági tevékenysége 2013-ban került a köztudatba, amikor hét halálos áldozatot követelő tűz ütött ki egy pratói varrodában, ahol a helyi kínai maffia többnyire illegálisan bevándorolt kínaiakat dolgoztatott embertelen körülmények között.

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez