Házkutatás a volt elnök asszonynál korrupció miatt

Buenos Airesben a szenátus úgy döntött, hogy a vizsgálóbírónak joga van házkutatást tartani Argentína egykori elnök asszonyának villájában. A korrupciós ügy azzal kezdődött, hogy az újságok közölték: részletes dokumentumok vannak arról, hogy Kirchner elnök asszony kormányzata mennyire korrupt volt.

A sofőr ugyanis mindent feljegyzett: 53 millió dolláros korrupciós ügyről számolt be a La Nacion című lap Argentínában. Az egész elit érintett: Cristina Fernandez de Kirchner volt elnök asszony már találkozott a vizsgálóbíróval. Aki a pénzügyeit már eddig is számon tartotta, mert 16 üzletember került előzetesbe a sofőr feljegyzései miatt. Oscar Centeno 2005 és 2015 között volt a tervhivatal államtitkárának sofőrje. Sasszemmel figyelt és mindent feljegyzett.

A londoni Daily Mail szerint nem tudni, hogy miért, de az argentin lapok sejtik: az ügybuzgó sofőr a katonai elhárítás munkatársa volt. Ő hozta és vitte a befolyásos üzletembereket, akik zsákszámra hordták a pénzt a kormánynak. Egyikük, Argentína legnagyobb építkezési vállalkozója vádalkut kötött a vizsgálóbíróval. Juan Carlos de Goycoechea bevallotta: több millió dollárral vesztegette meg a kormányzat embereit, hogy ő kapja a legjobb üzleteket. A vizsgálóbíró szerint 12,8 millió dollárt perkált le a kormány embereinek, hogy előnyös szerződésekhez jusson. Az üzletember elismeri a korrupciót, de az összeget sokallja, mert Argentínában minél nagyobb a megvesztegetés, annál hosszabb lehet a börtönbüntetés.

Mit válaszol a vádakra Cristina Fernandez de Kirchner, aki jövőre újra indulni akar az elnökválasztáson? Azt, hogy politikai akcióról van szó, melyet a jelenlegi elnök, Mauricio Macri szervez és az USA, valamint a hadsereg támogat. A mostani elnök így kívánja elvonni a figyelmet arról, hogy alkut kötött az IMF-fel – állítja a volt elnök asszony. A Nemzetközi Valutaalap vörös posztó sok argentin szemében, hiszen a hitelért cserébe megszorító csomagot kér a kormánytól. Mauricio Macri elnök mégsem tehetett mást, hiszen Argentína a pénzügyi csőd határára jutott el.

A szomszédos Brazíliában hasonló korrupciós kampány söpörte el az elitet, mely a futball- világbajnokság és az olimpia megszervezésével próbálta meg elterelni a figyelmet a bajokról. Lula exelnök börtönbe is került, utóda lemondott és jelenleg is vizsgálat folyik ellene. A baloldal ott is azzal vádolta az Egyesült Államok nagykövetségét, hogy korrupciós leleplezések segítségével próbálja meg lejáratni az egész kormányzati elitet.

Mind Argentína, mind pedig Brazília tagja a G20-nak, vagyis gazdasági nagyhatalomnak számít. Évtizedek óta próbálnak felzárkózni Észak-Amerikához – sikertelenül. Az IMF szerint ennek egyik legfőbb oka a korrupció, mely évszázados örökség egész Latin-Amerikában. Csakhogy korrupció Kínában is van, de a világ legnépesebb állama gyors ütemben zárkózik fel az USA mellé. Washingtonban nem nagyon szeretik a vetélytársakat és főként azt nem, ha azok egymással szövetkeznek. Brazília tagja a Brics-nek, amely több mint 3 milliárd ember laza szövetsége (Brazília, Oroszország, India, Kína és Dél-Afrika) és amely nemrég Johannesburgban fogalmazta meg egy olyan világ igényét, melyben az USA nem játszik már vezető szerepet. Peking pedig a kereskedelmi háborúban fapofával közölte: a jövőben nem az USA-ból, hanem Argentínából és Brazíliából vásárol szóját…

Fotó: a 2007-es választási győzelem pillanata / Wikipédia

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez