Támadás az elnöki palota ellen Brazíliában

Autójával nekihajtott az elnöki palota kerítésének egy fiú Brazília fővárosában, Brasiliában. A kormányőrség tüzet nyitott az autóra, de a sofőr nem sérült meg. Letartóztatták.

A brazil médiában képek jelentek meg a ledöntött kapuszárnyról és a földön körülötte heverő lövedékekről. A támadás idején az államfő, Michel Temer nem volt az Alvorada palotában. A 76 éves elnök valójában már márciusban kiköltözött 33 éves feleségével együtt a világhírű brazil építész, Oscar Niemeyer által tervezett épületből. Nert nem érezték ott jól magukat.

Közben a héten hivatalosan is vádat emeltek az elnök ellen korrupció miatt. Michel Temer lehet Brazília második olyan államfője, akit korrupció miatt váltanak le. Elődjét, Dilma Rousseff asszonyt ugyanilyen váddal távolították el tavaly az elnöki posztról. Michel Temer az ő alelnöke volt és épp elődjének bukása tette lehetővé a felemelkedését. A lapok már a tavalyi váltás kapcsán megírták: az új elnök is sáros! Most ezt a főügyész hivatalosan is közölte a Legfelső Bírósággal. Három korrupciós vádat említett, de csak egyet nevezett meg konkrétan.

Eszerint az államfő jóváhagyta, hogy egy JBS nevű húsfeldolgozó cég 500 ezer reállal – mintegy 150 ezer dollárral – megvásárolja egy parlamenti képviselő hallgatását. Azóta a képviselőt leültették és ő folyamatosan vall az ügyészségen, hogy enyhítsék a büntetését. A főügyésznek hamarosan ismertetnie kell a két másik vádpontot is. A brazil sajtó Lava Jalónak, vagyis gyorsmosásnak nevezi azt a nagyszabású korrupciós folyamatot, mely szinte az egész politikai osztályt érinti. A “három elnök botrányáról” is beszélnek, hiszen a legendás Lula, Dilma Rousseff elődje és mentora is belekeveredett az ügybe.

Ha a vádak igazolódnak, és efelől kevés a kétség, akkor a Legfelső Bíróság dönthet az elnök bűnösségéről. Ezt követően a képviselőház térfelén a labda: ha a képviselők kétharmada megszavazza, akkor 180 napra felfüggesztik hivatalából az elnököt és lefolytatják ellene az alkotmányos vádeljárást. Melynek végén elmozdíthatják a hivatalából és bíróság elé állíthatják. A képviselők várhatóan néhány héten belül voksolnak erről.

Mindeközben Brazília gazdasági válságban van, mert az állami költségvetés hatalmas deficittel küszködik. Az ok: a futball-világbajnokság és az olimpia megrendezése! A rengeteg elköltött pénz nem térült meg, ezért most a lakosságtól kell visszavenni, hogy megteremtsék a pénzügyi stabilitást. A megszorító intézkedések csak még népszerűtlenebbé teszik a politikai osztályt, mely a nagyszabású korrupciós botrány miatt már amúgyis lejáratta magát Brazíliában, ahol most újabb elnök bukása várható.

Fotó: az Alvorada palota / Flickr

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez