A kémfőnök a kecske évében született és a kecske évében bukott meg

Így kommentálták Pekingben, az elit soraiban azt a kis hírt, hogy a korrupcióellenes kampány újabb áldozata nem más, mint a hírszerzés főnöke, Hszing Jünming vezérőrnagy. Szeptember óta nyomoznak utána, és most került előzetesbe a hadsereg hírszerző főnöke.

Egymás után repülnek azok a tábornokok és politikusok Kínában, akik nem esküdtek feltétlen hűséget az ország első emberének, Hszi Csinping elnöknek. Teng Hsziaoping óta nem volt ilyen erőskezű vezetője az országnak. Teng több mint húsz éve halott, Hszi Csinping 2012-ben került hatalomra.

Jelenleg a titkosszolgálat teljes átszervezése folyik Kínában, azt követően, hogy a korrupciós kampányban lebukott Csou Jungkang, Kína egykori belbiztonsági főnöke. Őt követte Ma Csien, aki a majd’ mindenható állambiztonsági minisztérium államtitkára volt. Távoznia kellett Ling Csihuának, aki Kína korábbi erős emberének, Hu Csintaonak volt a kabinetfőnöke. Lebukott Hszü Cajhu tábornok, aki a Honvédelmi Tanács alelnöke volt. Ő állítólag pénzért osztogatta a katonai rangokat és a parancsnoki beosztásokat. A Honvédelmi Tanács Kína egyik legfontosabb intézménye: háború esetén ez irányítja az országot. Elnöke nem más, mint Hszi Csinping államfő.

Mit lehet tudni a most lebukott kémfőnökről? Szinte semmit. Csak annyi közismert, hogy a Politikai Főcsoportfőnökségen szolgált korábban, és a feladata a kémelhárítás volt. Állítólag ő találta ki azt, hogy a kínai hírszerzők keressék fel a nyugalomba vonult katonatiszteket külföldön, és beszélgessenek el velük. A félreállított tisztek sok fontos információt mondhatnak így el, melyeket aztán a hírszerzés felhasználhat Pekingben. De ez már a múlt: a kétcsillagos tábornok jelenleg előzetesben csücsül, és a perére vár. Sok jóra nem számíthat, hiszen a korrupció Kínában halálbüntetéssel is járhat. Megfigyelők ezt nem tartják valószínűnek a hírszerzés egykori főnöke számára, de az is biztos, hogy a kecske évében született generális karrierje a kecske évében véget is ért.

(Fotó:GettyImages)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez