Szó szerint majdnem elsz..ta a dolgot Sztálinnal Mao?

Paranoiás volt a szovjet vezér – gondoljunk csak az 1930-as évek tisztogatásaira. Egészen hihetetlen dolgokra volt képes, hogy mások szándékait kikutassa. Még a fenekükben is turkált – írta meg a Komszomolszkaja Pravda.

Az orosz titkosszolgálatok dokumentumainak tanulmányozásával tölti napjait az egykori szovjet ügynök, Igor Atamanyenko. Amikor nem voltak menő technikáik, a fekáliát is vizsgálták a szovjetek – mesélte el legújabb felfedezését a népszerű orosz napilapnak.

A speciális kutatóközpontot Sztálin hű szolgája, Lavrentyij Berija hozta létre az 1940-es években. Feladata az volt, hogy a célszemély személyiségét fekáliájából térképezzék fel. Tapasztalatuk szerint a sok triptofin aminósav nyugodt, nyílt, a kálium viszont álmatlanságban szenvedő, depresszív személyiségre utal.

Mao Ce-tung 1949-es látogatása illusztrálja, hogyan is használták a módszert. Alig két hónappal a Kínai Népköztársaság kikiáltása után, 1949 decemberében tíz napot töltött Moszkvában. Alaposan fel is készült a fekália-kommandó és a leendő új szövetséges vécéit a mindent elnyelő csatornarendszer helyett speciális dobozokhoz csatlakoztatták.

(Wikipedia)
(Wikipedia)

Atamanyenko beszámolója szerint azonban a kínai vendégek nem váltották be az ügynökök reményeit, mert a fürdőszoba helyett az udvarban végezték dolgukat. Ott pedig a kutyák és a csapadék megsemmisítették az értékes halmokat. A váratlan malőr miatt kénytelenek voltak hosszú órákon át a Kremlben váratni Mao-ékat, és a cél érdekében három óránként etették őket. Végül meglett az eredmény.

Hogy pontosan, milyen személyiségjegyeket állapítottak így meg a kínai vezérnél, nem tudni. Az viszont tény, hogy a barátsági, szövetségi és kölcsönös segítségnyújtási szerződést nem azonnal, hanem csak 1950. február 14-én írta alá Sztálin és Mao Ce-tung Moszkvában (ahogy a fenti bélyeg is mutatja). Persze lehet, hogy csak ennyi idő kellett az „eredmény” kiértékeléséhez.

A titkos dokumentumokból az is kiderül, hogy a különleges osztályt Hruscsov szüntette meg. Hogy a történetnek mennyi igazsága vagyon, arról a Föderációs Biztonsági Szolgálatnál érdeklődött a BBC. Ott viszont nem tudták ezt kommentálni.

Képek: Mao Ce-tung és Sztálin Moszkvában, 1949. december 21. (Wikipedia)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez