Ki a kiskölyök, aki az elnök mellett lengette a zászlót az új Szuezi-csatornán?

Lecsaptak a tévéstábok a pillanatra, amikor a 150 éves egyiptomi elnöki jacht, a Mahrusza szelte a vizet az új Szuezi-csatornán az ünnepélyes megnyitó előtt. A fedélzeten az államfő mellett egy 9 éves kisfiú feszített, talpig kekiben.

Omár Szalahnak hívják a kisfiút, és éppen egy álma vált valóra. Omár rákbeteg, és az volt a kívánsága, hogy találkozhasson Szíszi elnökkel, amikor az uniformisban van, és meghívják az új Szuezi-csatorna megnyitójára. Most egyszerre teljesült a kettő. A Twitteren sokan úgy gondolták: a rák elleni harcnak nem is lehetne jobb promóciója.

A kisfiú régebben gyakran játszott katonásdit a barátaival. Egyszer igazi katona szeretne lenni, de az édesanyja szerint erre a betegsége miatt nem sok esélye van. A kórház, ahol Omárt gyógyítják, arról számolt be, hogy Egyiptomban évente körülbelül 8400 gyereknél diagnosztizálnak rákot. Csaknem a negyedük meghal megfelelő kezelés és kórházi felszerelés hiányában.

A tegnapi megnyitón egyébként 70 ország képviselői vettek részt, köztük a francia elnök, Francois Hollande, Jordánia királya, II. Abdullah és a Palesztin Hatóság elnöke, Mahmúd Abbasz. Magyarországot Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes képviselte. Az új Szuezi-csatornáról ITT írtunk érdemben.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez