Túszdráma Maliban, fegyveresek támadtak meg egy szállodát

Az eddigi információk szerint legkevesebb hat ember veszítette életét és több embert túszul ejtettek a fegyveresek, akik a mali hatóságok szerint nagy valószínűséggel valamelyik radikális iszlamista csoport tagjai lehetnek.

Az események még zajlanak a Mali központi régiójában fekvő Sevare városában, a Byblos szállodában. A legutóbbi információk szerint a támadók legkevesebb nyolc túszt ejtettek az épületben, ahol oroszok, ukránok, franciák és dél-afrikaiak szálltak meg. Egyelőre még nem tudni, hogy kik a támadók. A mali hatóságok és a térségben állomásozó ENSZ-békefenntartók azonban radikális iszlamistákra gyanaksznak, ugyanis a térségben több fegyveres szervezet is működik, amelyek kapcsolatban állnak az Iszlám Állammal, vagy az al Kaida észak-afrikai szárnyával (AQIM).

Közben az ENSZ békefenntartó missziója (MINUSMA) arról számolt be, hogy a szálloda elleni támadást átfogó akció előzte meg egy helyi katonai támaszpont ellen, ahol a központi vezetés katonái voltak, de nekik sikerült visszaverniük a támadást.

Szemtanúk közben azt mondták, hogy a fegyveresek a kora reggeli órákban léptek akcióba a szálloda ellen, amely a nemzetközi repülőtér közelében található. Sokan azt mondták, hogy az épületből sűrű, fekete füst szállt fel és nehézfegyverek hangjait is hallották. A kormányerők megpróbálták visszafoglalni az épületet, de hiába. A támadók ugyanis visszaverték őket, és legalább öt katonával végeztek. Szemtanúk azt is elmondták, hogy a szálloda előtt egy fehér férfi holttestét is látták, de őt még nem sikerült azonosítani. A túszdráma ugyanis jelenleg is tart. A szálloda környékét pedig a kormányerők és a békefenntartók lezárták.

A mali hadsereg szóvivője, Souleymane Maiga elmondta, hogy a támadók visszahúzódtak az épületbe és elbarikádozták magukat, a túszokat pedig magukkal vitték. A MINUSZMA egyik tisztje közben megerősítette, hogy a misszió több munkatársa is a szállodában szállt meg, és vélhetően őket tartják fogva a támadók.

Sevare a mali fővárostól északkeletre, körülbelül 600 km-re található. Az utóbbi időkben ismét megszaporodtak itt a fegyveres támadások, amiket főként a térségben ólálkodó lázadó és dzsihadista szervezetek követtek el.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez