Békefenntartókat öltek meg Maliban

Öt kéksisakos életét veszítette, egy pedig súlyosan megsérült, amikor ismeretlen fegyveresek megtámadták őket.

A rajtaütést Moptitól 50km-re történt, Mali központi régiójában. A kéksisakosokat szállító jármű először aknára futott, majd ezt követően fegyveresek támadtak rá. A MINUSMA békefenntartó misszió és a mali rendőrség legkevesebb öt békefenntartó haláláról és egy súlyos sérültről adott hírt. Őt jelenleg kórházban kezelik, állapota válságos.

A MINUSMA és az ENSZ elítélte a kéksisakosok elleni támadást, amit terrorcselekménynek és háborús bűncselekménynek nyilvánított. Arról azonban nincsenek információk, hogy kik voltak az elkövetők. A mali hatóságok és a békefenntartók abban biztosak, hogy valamelyik iszlamista milícia állhat a háttérben. Már csak azért is, mert a békefenntartókat ért támadás előtt két nappal hasonló körülmények között halt meg öt mali katona az ország északi régiójában. A mostani incidens viszont azért rendkívül aggasztó, mert a MINUSMA működése óta most először fordult elő, hogy kéksisakosokat az ország viszonylag nyugodtnak számító központi régiójában támadjanak meg.

A legelső hírek szerint az áldozatul esett békefenntartók togóiak voltak, de ezt még senki sem erősítette meg. Egy dolog viszont biztos: az ENSZ békefenntartó missziói közül a Maliban állomásozó MINUSMA számít a legveszélyesebbnek. 2013-as felállítása óta, legkevesebb 64 békefenntartója vesztette életét szolgálat közben.

 

kép:un.org

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez