Ennyire lestrapáltak Japánban (is) a dolgozó anyukák

Japánban még mindig teljesen normálisnak tekinthető az, ha egy nő feladja állását, miután férjhez megy, és elsősorban a háztartással és a gyerekneveléssel foglalkozik. Az anyáknak később nagyon nehéz visszatérniük a munkába, sok nő fel is adja a próbálkozást.

Egy új rövidfilmsorozat bemutatja, hogy a dolgozó anyákat Japánban milyen gyakran nem támogatják, sem otthon, sem pedig a munkahelyen. Az életük tehát tele van kihívásokkal: vissza kell térniük a munka elvárásokkal teli mindennapjaiba, nem megfelelő a tolerancia, és még ott a gyereknevelés is, meg a házimunka. Egy ilyen módon lestrapált anya történetét mutatja be egy nemrég megjelent kisfilmsorozat.

A videók egyébként egy reklámsorozat részei, melyeket a tokiói székhelyű szoftverfejlesztő cég, a Cybozu készíttett, hogy megmutassa, milyen módon támogatja a dolgozó anyákat a munkahelyükön, olyan dolgokban, melyeket a férjek, és a férfi munkatársak nem is igazán értenek.

mom3

A sorozathoz angol felirat is készült, hogy nemzetközi szinten is érthető legyen. A cél az, hogy a világon mindenhol láthassák, milyen kemény és tiszteletreméltó küzdelmet folytatnak a dolgozó anyák Japánban, ahol a világon a legnehezebb visszatérni a karrierhez a szülés után. A japán konzervatív felfogás szerint az anyák dolga a gyermeknevelés, a háztartás vezetése, és a férj mindenkori támogatása. Azoknak a nőknek, akik később ismét dolgozni szeretnének, szembe kell nézniük azzal, hogy milyen nehéz mindezt összeegyeztetni a munkával. Persze az elmúlt évtizedekben a japán társadalom is változásokon ment keresztül, így már olyan is előfordul egy-egy családban, hogy a férj marad otthon a gyerekkel, és a nő dolgozik. A legnagyobb probléma azonban a gyerekre fordítható idő mennyisége, ugyanis Japánban a munkaidő rettenetesen hosszú is lehet.

A filmben Eri Fukacu egy dolgozó anyát alakít, aki teljes munkaidős állást vállal a háztartásvezetés, a gyermeknevelés mellett, és még akkor sem maradhat ki, ha gyermeke lázas beteg. Túlzás nélkül: a dolgozó anyáknak Japánban nem sok idejük marad „élni”. Nem tudnak rendesen aludni, sokáig a munkahelyen maradnak, miközben a gyereknek főznek. Ezt mutatja be az első videó.

Egy másik részben egy férfi munkatárs izgatottan mutatja főhősünknek gyermeke képeit. A férfi büszkén ecseteli, hogy mennyit próbál segíteni a feleségének, de közben el is panaszolja, hogy a felesége mennyire nem értékeli az erőfeszítéseit. Ez arra próbál rávilágítani, hogy a férfiak nem igazán értik, min is megy keresztül egy dolgozó anya.

mom4

Persze a videóra rá lehet fogni, hogy bizonyos szempontból egyoldalú. Egy japán internetes oldal véleménye szerint sok olyan nő és férfi van Japánban, akik arra kényszerülnek, hogy egyedül neveljék gyermeküket, az ő küzdelmeik pedig valószínűleg még ennél is nehezebbek. A másik kérdés az, vajon mit tud tenni Japán annak érdekében, hogy támogatni tudja a dolgozó anyákat. Az anyák valószínűleg sehol nincsenek jó helyzetben, ha dolgozniuk kell. A fenti videók célja, hogy erre felhívja a figyelmet.

(Visited 3 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez