A dicsőség púpjai – a kemény munka látványos ára Japánban

Ahelyett, hogy fura púpjaikat elrejtenék, büszkén vállalják őket. Ez a hatalmas, nyaki bőrkeményedés egyfajta dicsőség is Japánban, hiszen viselői munkája nem könnyű.

Japánban számos hagyomány él, a hagyományokat pedig ünnepelni kell, fényűző utcai felvonulásokkal. Az egyszerű látogatóknak ez a finom ételekről, italokról, játékokról, szórakozásról szól, miközben az ünnepség középpontjában ott vannak a mikoshik, vagyis a hordozható sintó szentélyek. A szentély ad otthont az istenségnek, aki természetesen főszereplője a felvonulásoknak, parádéknak. Minden alkalommal körbe-körbe viszik a szentélyt a városban. Óriási faoszlopokkal emelik a magasba a vállukon külön erre alkalmazott emberek.

callus4 nada_no_kenka_matsuri__himeji01

Vannak olyanok, akik évtizedeken keresztül végzik ezt a munkát, vagyis olykor 1,2 tonnás súlyt cipelnek vállukon. Ennek eredménye egy olyan bőrkeményedés, ami akkora, hogy már púpnak tekinthető. Nem kétséges, hogy mi okozza ezt a furcsa elváltozást, hiszen így is nevezik: mikoshi dako, avagy mikoshi bőrkeményedés. A mikoshi a hordozható sintoista szentély. Az évek során, hogy a test kevésbé érezze a fájdalmat, a vállakon, a nyaknál felhalmozódik a megkeményedett bőr.

callus-2

A japánok azonban ahelyett, hogy elrejtenék ezt, úgy mutogatják, mint egyfajta kitüntetést. Ez a jele a megingathatatlan elkötelezettségnek, a tiszteletnek az istenek és a szentély iránt.

127

Úgy tűnik, hogy ezek a hatalmas bőrkeményedések nem csak a japán férfiakra korlátozódnak. Hasonlóak láthatók olasz férfiakon is, akik óriási obeliszkeket cipelnek vállukon a Liliom-fesztiválon. Ahogy a japánok, ők is büszkén viselik vállukon munkájuk eredményét.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez