Adjuk bérbe a nagyit!

Nem tudja ismerősre bízni a gyermekét? Bébiszitterre meg nincs pénze? – kérdezi a szülőket az oroszországi Vlagyimir önkormányzata. Segítségül a magányos nagymamákat ajánlják.

„Nagyit egy órára” címmel indulhat hamarosan szociális program Moszkvában – tájékoztatott a Moskva 24 hírportál. Az ötlet Vlagyimirből származik, ahol a nyugdíjasok ingyen vigyáznak a szegényebb családok gyermekeire, amíg a szülők a dolguk után futnak. Az elfoglalt szülőket és a nagymamákat az önkormányzat hozza össze. Hiszik, két legyet ütnek így egy csapásra: nem marad felügyelet nélkül a gyerek, és a nyugdíjasok sem magányoskodnak többé.

Bár elsőre valóban jópofa megoldásnak tűnik, néhány kérdés mégis felvetődik a projekttel kapcsolatban. A Gyermek jogai alapítvány vezetője, Borisz Altsuler szerint senki sem bízza idegenre a gyermekét. Ezért munkaszerződést kötne a jelentkező nagyikkal és a feleket szociális védőszolgálatokon keresztül kapcsolná össze a biztonság érdekében. Azt is fontosnak tartaná, hogy azonos kerületben lakjon a család és a nyugdíjas, hogy az időseknek ne kelljen túl sokat utazniuk. Végül az ingyenes szolgáltatás ellenére némi fizetést adna a nagyiknak.

Ne hagyjuk ki a nagypapákat sem! – figyelmeztet a szociálismunkások oktatásával foglalkozó moszkvai intézet igazgatója, Jevdokija Holosztova. Viszont akár férfi, akár nő vigyázna a kicsikre, mindenképpen megvizsgáltatná az illető pszichikai állapotát, nehogy rossz példát mutasson a gyerekeknek.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez