Heti 400 ezerért: brit szuperdadák az oroszoknál

Puskin és Tolsztoj idejében francia nevelők tanítgatták a gazdag oroszok gyerekeit. Ma már a brit a sikk. Mesés összeg jár a munkáért és a teljes diszkrécióért cserébe.

Hiába a szankciók és az alacsony olajár okozta gazdasági recesszió, az orosz elit nem enged a nívóból, ha a gyereknevelésről van szó. Alapos felkészülésre van szükség ahhoz, hogy svájci, brit vagy amerikai bentlakásos középiskolában, majd egyetemen tanuljon az utód.

Ezt adják meg a brit szuperdadák – írja cikkében a The Moscow Times. Ha valaki interjút szeretne készíteni velük, akkor Moszkva luxusnegyedébe, a Barhivába kell elmenni. Vélhetően itt a legmagasabb a gazdagok aránya Oroszországban. Esténként a főváros luxuséttermeiben is próbálkozhatunk, merthogy a brit dadák könnyedén megengedhetik maguknak az ilyen vacsorát.

Heti átlagkeresetük 1.200 font (több mint 430.000 Ft), de olykor egy 800 fontos (290.000 Ft) napidíj is becsúszik. A dada bérpapírja leginkább az egyetemistákat csábítja. Néhány év Barhivában és megvan az otthoni tandíj, kicsit többel egy lakás is összehozható. A hatalmas összegekre gyorsan rá lehet szokni, amiért a nevelők sok mindent képesek eltűrni.

Alapkövetelmény a teljes diszkréció: csak semmi fecsegés kegyelmesék szokásairól. Nem árt a fegyverviseléshez és a biztonsági őrök jelenlétéhez sem hozzászokni. Végül a távolságtartás is ott van még. Bár a cikkben szereplő nem minden nevelő panaszkodott erre, volt, akivel egy személyi asszisztens közölte telefonon: a szolgálataira már nincs tovább szükség.

Mit lehet ezután tenni? Hazamenni és lezárni a gazdag elitnél megélt kalandot. Vannak viszont, akik nem érik be ennyivel. Jól bevált forgatókönyv, hogy az egykori nevelők ügynökséget nyitnak, hogy nem rossz összegekért felhajtsák utódaikat. Egyetlen közvetítésért 5.000 dollárt, azaz majdnem 1 millió 400 ezer forintot kapott James Alger, az Elite Educational Development tulajdonosa – korábban 5 évig nevelősködött Moszkvában.

Kép: Pexels

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez