Hillary Clinton gyengül, Trump még ellenállhatatlan

Még nagyon az elején vagyunk, de most úgy tűnik, az amerikai republikánusoknál és a demokratáknál is nagyon kemény (meg szórakoztató) csaták lesznek az elnökjelöltségért.

Donald Trump milliárdos ingatlan-befektető és valóságshow-sztár stabilan vezet riválisaival szemben az amerikai republikánus elnökjelölt-aspiránsok első televíziós vitáját követően, a demokratáknál az önmagát demokratikus szocialistának valló Bernie Sanders vermonti szenátor támogatottsága nőtt, és így Hillary Clinton volt külügyminiszter vele szembeni előnye tovább csökkent – derült ki a Fox News amerikai konzervatív tévécsatorna országosan elvégeztetett közvélemény-kutatásának vasárnap nyilvánosságra hozott adataiból.

Trump 25 százalékkal vezet a vita előtt mért 26 százalékkal szemben; követőinek tábora a republikánus női szavazók között 24-ről 21 százalékra csökkent, vélhetően egyebek között azért, mert Twitteren sértő megjegyzéseket tett Megyn Kellyre, a Fox News műsorvezetőjére, aki a vitában kemény kérdéseket tett fel neki. A legnagyobb felháborodást az váltotta ki, hogy Trump, talán az újságírónő műsor közbeni felfokozott izgalmi állapotára utalva, azt állította, hogy Kellynek “vér jött a szeméből, vér jött belőle – akárhol”.

A “The Donald” becenévvel illetett politikus a megkérdezett republikánus férfiak körében továbbra is szilárdan 28 százalékon áll. Trump annak ellenére is vezet, hogy a vita részvevői közül az ő teljesítményét ítélték a leggyengébbnek, és őt tartják a legkevésbé szerethetőnek az aspiránsok közül.

A vita eredményeképpen Ben Carson volt idegsebész, Ted Cruz texasi szenátor és Carly Fiorina üzletasszony ázsiója megnőtt, Rand Paul kentucky-i szenátoré, Jeb Bush floridai és Scott Walker wisconsini kormányzóé pedig csökkent a párt támogatói között.

A Fehér Házra pályázó republikánus politikusok közül Carson 12, Cruz 10, Bush pedig 9 százalékon áll (utóbbi politikus esetében ez 6 százalékpontos csökkenést jelent április óta, elsősorban a nézők által átlagon alulinak minősített vitateljesítménye miatt). Őket Mike Huckabee volt arkansas-i kormányzó és Walker követi (6-6%), majd Fiorina (5%), John Kasich ohiói kormányzó és Marco Rubio floridai szenátor (4-4%), valamint Chris Christie New Jersey-i kormányzó és Paul (3-3%) zárja a sort. A többiek támogatottsága 1 százalékos, vagy még azt sem éri el.

Demokrata oldalon Clinton támogatottsága először süllyedt 50 százalék alá, de még mindig 49-30 százalékos arányban vezet a hozzá közelítő Sanders előtt. Két hete még 29 százalékponttal (51-22 arányban), egy hónapja pedig negyvennel (59-19 arányban) előzte meg vetélytársát. Joe Biden alelnök, aki még nem döntötte el, hogy beszáll-e az elnökségért folytatott vetélkedésbe, 10 százalékon áll.

A megkérdezettek szerint egyébként Bush a legkvalifikáltabb az elnöki posztra: 67 százalék tartja őt “nagyon” vagy “valamennyire” alkalmasnak. Rubio esetében ez az adat 63, Clintonéban pedig 62 százalék. Trump 52 százalék szerint “nem” alkalmas az ország vezetésére, 40 százalék szerint pedig “egyáltalán nem”. (Megjegyzendő: a Republikánus Párt támogatói 67-32 százalékos arányban képesnek ítélik a milliárdost arra, hogy az Egyesült Államok élére álljon.)

Elméletileg egy választási összecsapásban Bush és Rubio is 2-2 százalékponttal győzné le Clintont, ami belül van a statisztikai hibahatáron. A felmérés adatai egyébként alátámasztották a Trump függetlenként való indulásával kapcsolatos republikánus félelmeket: hármas verseny esetén Clinton Bushra 11, Rubióra pedig 12 százalékot verne rá.

Az 1008 fős mintán, augusztus 11. és 13. között, telefonon elvégzett felmérés statisztikai hibahatára plusz-mínusz 3 százalékpont.

image-1.aspx

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez