Vészesen élesedik a helyzet Kelet-Ukrajnában

Az ukrán külügyminisztérium felszólította hétfőn Oroszországot, hogy tegyen mihamarabb lépéseket a Donyec-medencében dúló fegyveres konfliktus további mélyülésének megakadályozására.

A tárca közleményében nehezményezte, hogy a Moszkva által támogatott kelet-ukrajnai szakadárok “célzott provokációi” miatt az utóbbi időben szembetűnően kiéleződött a helyzet az ország keleti részében.

A kijevi külügyminisztérium rámutatott arra, hogy az elmúlt egy hét alatt jelentősen nőtt az Oroszországból származó fegyverekkel elkövetett támadások száma az ukrán fegyveres erők, valamint lakott területek és infrastrukturális létesítmények ellen. A külügyminisztérium szerint szinte mindennapossá vált, hogy a szakadárok nagy szórású rakéta-sorozatvetőkkel lövik a front ukrán oldalát, és egyéb olyan nehézfegyvereket is bevetnek, amelyeket a minszki megállapodások szerint ki kellett volna vonniuk a front menti övezetből. A támadások nap mint nap szednek újabb és újabb áldozatokat a katonák soraiból, illetve a békés lakosok közül – jegyezte meg a tárca.

Kijev adatai alapján a múlt héten összesen több mint 850-szer lőtték a szakadárok a front ukrán oldalát. Augusztus 14-én 175 ízben nyitottak tüzet, amire az elmúlt félévben nem volt példa. Közben folyamatosan zajlik a Kijev szerint törvénytelen szeparatista fegyveres csoportok koncentrációja a frontvonal mentén, vezéreik pedig azzal fenyegetőznek, hogy nyílt támadást indítanak az ukrán ellenőrzésű oldal ellen, és újabb területeket foglalnak el.

Ezért az ukrán fél felszólítja az Oroszországi Föderációt, hogy tegyen azonnali lépéseket a konfliktus kiterjedésének megelőzésére, és teljes mértékben hajtsa végre a 2014. szeptember 5-i és 19-i, valamint a 2015. február 12-i minszki megállapodásokat, különös tekintettel a tűzszünetre és a nehézfegyverek kivonására vonatkozó rendelkezéseket – áll a közleményben.

A minisztérium hozzáfűzte: Kijev újabb erőfeszítéseket tesz arra, hogy a nemzetközi közösség figyelmét ráirányítsa a Donyec-medencében veszélyesen élesedő helyzetre, és arra, hogy a megfelelő nemzetközi fórumokon napirendre tűzzék a probléma megvitatását.

Petro Porosenko elnök eközben hétfőn Facebook-oldalán Vlagyimir Putyin orosz államfőnek a Krím-félszigeten tett aznapi látogatását “a civilizált világgal szembeni kihívásnak” minősítette, amely szerinte “az orosz katonák és zsoldosok által a Donyec-medencében folytatott feszültségkeltés forgatókönyvének a része”. Nehezményezte, hogy a vizitet Moszkva nem egyeztette az ukrán vezetéssel.

Az ilyen látogatások előrevetítik a félsziget további militarizálását, valamint elszigetelődését. A Krímnek csakis Ukrajnán belül van jövője – hangsúlyozta az ukrán elnök.

Putyin a híradások szerint az Oroszország által tavaly tavasszal Ukrajnától önkényesen elcsatolt félszigetre azért utazott hétfőn, hogy részt vegyen egy tanácskozáson, amelynek témája az oroszországi turizmus helyzete.

Kép: Háború a Donyec-medencében (Wikipedia)

(Visited 3 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez