Tűzijáték az égben, vagy kicsit feljebb

Két szomszédos galaxis összeolvadását figyelték meg a Manchesteri Egyetem és a Hongkongi Egyetem asztronómusai, akiknek sikerült lencsevégre kapniuk az égi “tűzijátékot”.

A felfedezésről a Monthly Notices of the Royal Astronomical Society folyóiratban számolnak be a tudósok. Az asztrofizikusok az Új-Dél-Walesben működő angol-ausztrál távcső segítségével végeztek megfigyeléseket, a Tejútrendszer haldokló csillagai után kutatva. Így fedezték fel a galaxisunk por- és gázfelhői mögött az Oltár (Ara) csillagképben zajló kozmikus drámát. Az összeolvadó galaxisok szomszédságában alig-alig van más csillagváros, egy ilyen, viszonylag “néptelen” területen nagyon kicsi a kozmikus karambolok valószínűsége – olvasható az Astronomy Now csillagászati hírportálon.

Az objektumot a népszerű tűzijáték után, valamint a tanulmány társszerzője, Albert Zijlstra professzor felesége tiszteletére Katalin-keréknek nevezték el.

A galaxisok ütközések, összeolvadások során fejlődnek. Amikor két csillagváros kölcsönhatásba kerül, mindkét galaxis belsejében összenyomódnak a gázfelhők, a saját gravitációjuk hatására összeomlanak és csillagokká alakulnak. A csillagkeletkezési zóna fényes gyűrűként ragyog a felvételeken.

A Katalin-kerék “alig” 30 millió fényévnyire található, ez az ismert legközelebbi összeütköző galaxispáros. Hetedakkora távolságra van a Földtől, mint a korábban felfedezett hasonló objektumok bármelyike, és negyvenedannyira, mint az egyik legismertebb gyűrűs csillagváros, az ESO 350-40 katalógusjelű Kocsikerék-galaxis.

Kép: Wikipedia

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez