Nemi erőszak – a korrekciós kezelés része

A lesbikus nők javító szándékú megerőszakolásának gyakorlatára  hívta fel a figyelmet a perui emberi jogok szervezete, amely a fenti csoport érdekeit is képviseli. A most napvilágra került tanulmányt viszont az ENSZ közreműködésével készítették – az adatok megdöbbentőek. 

Peru, Dél-Afrika, Ecuador és még lehet sorolni azon államokat, ahol az azonos neműek iránt érzett vonzalom főbenjáró bűn, annak ellenére, hogy a világ más részein próbálják  korrigálni a homoszexualitással kapcsolatos nézeteket – sok helyen állami szinten, az azonos neműek kapcsolatainak jogi elismerésével.  

Ugyanakkor vannak országok, ahol más módszerekkel igyekeznek jobb belátásra téríteni a szokásos női szereptől eltérni kívánó lányokat: nemi erőszakkal ugymond ,,nővé teszik őket”.

Peruban 2005-ben figyeltek fel erre a gyakorlatra, amikor egy húszéves lány feljelentette a családját. Elmondása szerint amikor kiderült, hogy egy másik lánnyal randizik, a családban kitört a botrány, fenyegették, megalázták és a végén eljöttek a ,,barátok”, hogy ,,átsegítsék” a nővé válás folyamatán: többen és többször megerőszakolták. Amikor kiszabadult, a rendőrségre ment, ahol nem foglalkoztak az üggyel, mint ahogyan az orvosok sem – míg végül ráakadt egy segélyszervezetre. Azóta ott dolgozik és a téma napvilágra került, nem csak Peruban.  

A szervezet jelentési nyomán kezdték vizsgálni az eseteket és ekkor született meg a ,,violación correctiva” – korrigáló nemi erőszak – elnevezés is. Mint kiderült, az eset nem volt egyedüli és azóta elmondható, hogy a módszer széles körben elterjedt – nem csak Peruban. Általában a családban vagy a baráti körben történnek az esetek, ahol rájönnek a fiatal lány nemi irányultságára és úgy döntenek, ezt korrigálni kell. Vagyis nemi erőszak útján kísérlik meg a lányt ,,jó útra ” téríteni. 

A korrekció nem csak ebben a brutális formában nyilvánul meg, sokszor ezt a mindennapi életet érintő korlátozások vezetik be: tiltások, a telefon, internet, külvilággal való kapcsolattartás megtagadása. Egy nyilatkozó lány egy éves bezárásról beszélt, mielőtt megtörtént volna a ,,korrigálás”. 

Ecuadorban pedig egész klinikát tartottak fenn a főváros külső részén, Quitóban ezekre a korrekciós kezelésekre: az éheztetés, ,rendszeres megalázás mellett a nemi erőszak is a kezelés része volt. Az intézetet aztán 2012-ben bezárták. 

S hogy ne maradjunk Latin-Amerikában – az ENSZ vonatkozó adatai még a módszert alkalmazók között kiemelik a Dél-Afrikai Köztársaságot, Zimbanwét és Indiát.

(Visited 4 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez