Több mint 200 nőt és kislányt erőszakoltak meg Darfurban

A Human Rights Watch (HRW) a szudáni kormányerőket vádolja a tömeges nemi erőszak bűncselekmények végrehajtásával, amit háborús és emberiség elleni bűncselekménynek nyilvánított. Szudánban köztudott, hogy a kormányerők katonai fegyverként használják a nemi erőszakot, hogy terrorizálják és elhallgatassák a helyi lakosságot.

A New York-i székhelyű emberjogi szervezet információi szerint a kormányerők 2014. október 30 és November 1-e között legalább 221 nőt és kislányt erőszakoltak meg a darfuri Tabit településen. A HRW afrikai ügyekkel foglalkozó vezetője, Daniel Bekele elmondta, hogy átfogó jelentést készítettek a kormányerők által végrehajtott atrocitásokról és összegyűjtötték az áldozatok nevét is, akik közül többen tanúvallomást is tettek. A HRW jelezte, hogy több mint 130 áldozattal és túlélővel sikerült felvenniük a kapcsolatot telefonon. Személyesen azért nem tudtak találkozni velük, mert a szudáni vezetés kitiltotta őket az országból. A nemzetközi civil szervezetnek több olyan katonával is sikerült kapcsolatba lépniük, akik dezertáltak a szudáni hadseregből. Ők egytől-egyig megerősítették a kormányerők által végrehajtott súlyos atrocitásokat, amit a HRW emberiség elleni és háborús bűncselekménynek nyilvánított.

Áldozatok és szemtanúk elmondták, hogy a katonák először minden hadrafogható férfit elszállítottak a településről, majd házról-házra gyűjtötték össze a nőket és fiatal lányokat. A katonák akkor azzal indokolták a férfiak elszállítását és a nők összegyűjtését, hogy közreműködtek a helyi a lázadókkal és közük volt egy társuk megölésében. A nőket és lányokat ezután levetkőztették, majd egyenként megerőszakolták őket a katonák. A legfiatalabb áldozat 10 éves volt és voltak olyan nők is, akiket családjuk előtt szégyenítettek meg. Szemtanuk elmondták, hogy a katonák többsége a település melletti katonai bázison állomásozott, de voltak, akik az észak-darfuri El Fasherből és a szudáni fővárosból érkeztek.

A történtek után a kormányerők gyakorlatilag elzárták a települést a külvilágtól, a ki-és bevezető útvonalakat lezárták és ellenőrzőpontokat állítottak fel.  Kormányzati tisztviselők pedig azzal fenyegették meg az áldozatok és szemtanúkat, hogy megölik vagy börtönbe zárják őket, ha bárkinek is beszámolnak az atrocitásokról. A HRW úgy tudja, hogy Al-Hadi Mohammed Abdallah Abderlrahman helyi kormánybiztos is komoly szerepet vállat az áldozatok elhallgattatásában. A település jelenleg is a kormányerők szigorú ellenőrzése alatt áll. A hatóságoknak azt is sikerült megakadályozniuk, hogy a térségben állomásozó békefenntartók kivizsgálják a történteket.

dddddddddters

A HRW felszólította a szudáni kormányt, hogy „azonnal” engedjék be a nemzetközi megfigyelőket a településre, hogy kivizsgálják az atrocitásokat. Az elkövető katonákat és a velük közreműködő tisztviselőket pedig vonják felelősségre vagy szolgáltassák ki őket a Nemzetközi Büntető Bíróságnak. A HRW konkrét lépések vár a térségben állomásozó ENSZ békefenntartó missziótól is, hogy a jövőben tegyenek meg mindent a civil lakosságot védelméért és akadályozzák meg a hasonló atrocitások bekövetkeztét. A szudáni vezetés mind a mai napig cáfolja a katonák által végrehajtott súlyos bűnöket.

Darfur Szudán egyik legelmaradottabb és legszegényebb régiója, ahol a helyi őslakosok 2003-ban fellázadtak a központi vezetés és a helyi elnyomó arab törzsek ellen, akik megpróbálták őket kiszorítani ősi területeikről. A polgárháború során a kormányerők és a velük szövetkező arab milíciák népirtást hajtották végre és legalább 200 ezer helyi őslakost mészároltak le. Az ENSZ 2007-ben küldött békefenntartókat a térségben. Jelenleg 20 ezer kéksisakos állomásozik a régióban. Ennek ellenére a fegyveres összecsapások és a helyi civileket ért atrocitások mindennaposnak számítanak. Az UNAMID missziót pedig több kritika is érte, amiért képtelenek rendet tenni és megóvni a civileket. Több olyan vád is elhangozott már a békefenntartó misszióval szemben, hogy a vezetőik korrupciós ügyekben vettek részt és számos incidenst szándékosan elhallgatnak a külvilág elől. Ezt történt most is. A Tabit településen történt bűnökről az UNAMID mind a mai napig hallgat, és azzal mentegetőzik, hogy a szudáni hatóságok akadályozták meg őket az atrocitások kivizsgálásban.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez