Fegyverként használják a nemi erőszakot

Szudán Kék Nílus államában harcoló szudáni kormányerők folyamatosan rettegésben tartják a civil lakosságot és rendszeresen követnek el csoportos nem erőszakot fiatal lányok és nők ellen – közölte a Human Rights Watch.

Menekültek a HRW-nek elmondták, hogy a szudáni hadsereg katonái folyamatosan terrorizálják a civil lakosságot az általuk ellenőrzött területeken. A katonák rendszeresen hajtanak végre csoportos nemi erőszakot lányok és nők ellen. A férfiakat pedig önkényesen letartóztatják, majd megverik és megkínozzák őket. Szemtanuk több olyan esetről is beszámoltak, amikor a katonák nyilvánosan vertek halálra olyan férfiakat, akiket alaptalanul vádoltak meg azzal, hogy együttműködtek a térségben harcoló lázadó csapatokkal.

Daniel Bekele a HRW Afrikai igazgatója azt mondta, hogy a kartúmi vezetés szisztematikus jelleggel, fegyverként használja fel a csoportos nemi erőszakot a civil lakosság ellen, amely kifejezetten az elrettentést szolgálja. Bekele azt is elmondta, hogy a szudáni hadsereg által megszállt területeken élő közösségek táborokban élnek embertelen körülmények között. Gyakorlatilag nincs olyan család a térségben, akinek valamelyik hozzátartozóját ne erőszakolták volna meg a katonák. A fiatal lányokat pedig gyakran akaratuk ellenére arra kényszerítik, hogy házasodjanak össze a hadsereg vagy a kormányerők oldalán harcoló milíciák tagjaival. Bekele szerint azonnali nemzetközi beavatkozásra és kivizsgálásra van szükség ahhoz, hogy ezeket a súlyos atrocitásokat megfékezzék és az elkövetőket felelősségre vonják.

A HRW-nek egy 20 éves lány elmondta, hogy 10 napig feküdt a kórházban, miután a szudáni katonák megerőszakolták őt. Egy 14 éves kislány pedig arról számolt be, hogy a testvérét és édesanyát csoportosan erőszakoltak meg a katonák egy támaszponton, ahol „fogva” tartották őket. Több menekült elmondta, hogy a szudáni hatóságok tudomást sem vesznek a katonák kegyetlenkedéseiről és rendszeresen elhajtották őket, amikor feljelentést akartak tenni.

A HRW jelezte, hogy a szudáni kormányerők által ellenőrzött területekről rendkívül kevés információ szivárog ki és rendszerint csak akkor értesülnek az atrocitásokról, amikor valakinek sikerült megszöknie.

Fotó: Getty Images

(Visited 3 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez