Amazonas: az Eiffel-toronynál is magasabb megfigyelőtorony

Elkészült és szombaton átadták a klímaváltozás tanulmányozására épített hatalmas megfigyelőtornyot az Amazonas-medence szívében.

 

A Dél-amerikai kontinens legmagasabb építményében   lévő tudományos kutatásokra alkalamas eszközök az üvegházhatású gázokkal, aeroszol-részecskékkel és az időjárással kapcsolatos adatokat  gyűjtik majd a bolygó egyik legnagyobb összefüggő esőerdejében. Az Amazonas folyó vidékét földünk tüdejének is nevezik, itt kerül a légtérbe az oxigén közel fele.

Az amazonasi megfigyelőtorony (Amazon Tall Tower Observatory) építését Brazília és Németország finanszírozta fele-fel arányban: 325 méter magas és ezzel 24 méterrel magasabb, mint az Eiffel-torony. A rendkívüli építmény Manuas városától 150 kilométerre észak-keletre, az esőerdőben fekszik. A kutatómunkában a brazil Inpa és a német Max Planck Institute munkatársai vezsnek részt.

A torony magasságából adódóan a kutatók több száz kilométeres távolságig lesznek képesek nyomon követni a légtömegek változását és mozgását. Az amazonasi esőerdő a világ egyik legérzékenyebb ökoszisztémája, amely fontos szerepet játszik a klímaváltozásban, mivel a növekvő fák elnyelik az üvegházhatású szén-dioxidot, majd rothadásuk, elégetésük során visszaengedik azt a légkörbe.

A tornyot a régió már létező, kisebb megfigyelőtornyainak hálózatába fogják integrálni. Közép-Szibériában 2006-ban emeltek hasonló megfigyelő állomást.

31-Amazon-Tower-Reuters

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez