Heves esőzések miatt halasztották el a Dakar első szakaszát Argentínában

A tizenhárom sérültet követelő balsikerű Buenos Aires-i bevezetőt követően sem voltak kegyesek az égiek a Dakar 2016 szervezőihez. A heves esőzések miatt ugyanis az Amaury Sport Organisation (ASO) kénytelen volt lefújni a futam vasárnapra időzített első szakaszát.

Az ASO annak tükrében törölte a nyitó etapot, hogy

az argentin területen húzódó 258 kilométeres útvonalat megduzzadt folyók tették járhatatlanná, a viharos erejű szél pedig a földre parancsolta a mezőnyt kísérő mentőhelikoptereket.

A balsikerű nyitány után a mezőny Villa Carlos Paz települése felé vette az irányt, ahonnan ma startolnak a pilóták a második szakasz Termas de Río Hondóban felállított finisének meghódítására.

Ez persze sovány vigasz a csörte első szegmensének nyomvonalán napok óta táborozó rajongók számára, akik az özönvízzel dacolva is kitartottak a Dakar mellett, most pedig bőrig ázva, és a verseny izgalmai nélkül térhettek haza.

A 2009 óta szervezett dél-amerikai Dakarnak egyébként korábban is meggyűlt a baja az anyatermészettel. Az aktuális nyomvonal kijelölését ugyanis minden évben a környezetvédők heves protestálása kíséri. Ha a zajos lóerők nem az ijedős andoki teveféléket fenyegetik az azonnali szívroham veszélyével, akkor rendkívül érzékeny sivatagi ökoszisztémákat dúlnak fel, vagy éppen többezer éves régészeti leleteket rejtő dűnéket letarolva törnek a cél felé.

Az elmúlt években Chilében és Peruban is komoly kritikák érték a verseny szervezőit, mivel a futam ökológiai és archeológiai hatástanulmánya korántsem felelt meg a szakmai elvárásoknak.

A zöldek – talán nem egészen tévesen – arra is felhívták a figyelmet, hogy a versenynek otthont adó országok tisztviselői, a Dakarból származó bevételek reményében, szemet hunynak a környezetvédelmi előírások megsértése felett.

A gondviselés fintora, hogy a Dakar 2016 első szakaszát tulajdonképpen a magasabb sebességre kapcsolt klímaváltozás következtében volt kénytelen lefújni az ASO. A térségben az elmúlt hetek során több százezer embert földönfutóvá tevő esőzések és áradások a Dél-Amerika-szerte jól ismert El Niño klímajelenség kísérői, amely évről évre keményebb aszályokkal és özönvizekkel képviselteti magát a kontinensen.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez