120 centis lábnyomok Németországban

145 millió évvel ezelőtt taposhatta Alsó-Szászország földjét az a dinó, amelynek lábnyomait szokatlanul hosszan, 50 méteren át rejtette a talaj.

A dinoszaurusz, amelynek lábnyomait most találták meg német kutatók Hannover közelében, 30 tonnás lehetett. “Meglehetősen ritka, hogy ilyen hosszú csapásra bukkanjon valaki, ráadásul ilyen jó állapotban” – mondja Benjamin Englich, az ásatás vezetője. 90, egymást követő nyom, megszakítás nélkül, 50 méteren. Egyenként több mint egy méter hosszúak.

Az elefántnyomokat idéző léptek 135-145 millió évvel ezelőtt rögzülhettek a talajban. Szauropodusz lehetett a gazdájuk, egy hatalmas dinó, hosszú nyakkal és farokkal. Ilyent még nem találtak arrafelé, legalábbis a csontvázával nem találkoztak még a kutatók.

A történelem előtti lábnyomok nem csak hosszúak, szokatlanul mélyek is. 40 centire süllyedtek a talajba,  innét gondolják, hogy a hozzájuk tartozó állat 30 tonnás lehetett. A tudósok azt remélik, hogy a lelet újabb fényt vethet a még megletősen homályos kréta korra, amely 65 millió évvel ezelőtt ért véget a dinoszauruszok kihalásával.

Ez egyébként nem a legnagyobb, valaha is fellelt dinó-lábnyom: 2009-ben amatőr régészek 2 méter hosszúakat találtak Franciaországban, a Jura-hegységben.

(Visited 3 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez