Évi 8000 regisztrált erőszak, tíz vádemelésből 1 büntetés – Európa közepén

A nem az nem! – A német parlament elfogadott egy olyan törvényjavaslatot, amely Heiko Maas igazságügyminiszter szerint végre valóban érvényes lesz az életszerű erőszakos cselekményekre.

Többek között azok védelmére is került beiktatásra a törvény, akik bár nem egyeztek bele egy szexuális aktusba, kifejezetten nem harcoltak az erőszaktevő ellen, az ilyen esetekkel ugyanis eddig nem igazán tudott mit kezdeni a német jogalkotás. Aztán ott vannak azon esetek, amikor az áldozatot megfélemlítik vagy bántalmazással fenyegetik, ha nem adja be a derekát. Így nyer értelmet Maas kijelentése, hogy végre nem kell majd számtalan elvárhatatlan körülménynek teljesülnie ahhoz, hogy kijelenthessük: erőszakról van szó.

“Nagyon fontos, hogy a jogalkotás részévé tegyük a “nem az nem” filozófiáját és ezáltal büntethetővé tegyük az összes beleegyezés nélkül történő szexuális cselekedetet” – mondta el Eva Hoegl a szociáldemokratáktól.

Ennek a törvénynek köszönhetően a fogdosás is büntethetővé válik, akár két éves elzárást vagy pénzbüntetést vonva maga után. Természetesen a döntés egyfajta válasz is a szilveszter estéjén történt csoportosan elkövetett erőszakos cselekedetekre is, amikor több mint ezer nő emelt panaszt.

Azonban az alapvető, a változtatásokért kiáltó probléma az, hogy az országban évente 8000 szexuális erőszakot regisztrálnak, de tízből csupán egy áldozat emel vádat az erőszaktevő ellen és tíz ilyen esetből is csak egy jut el oda, hogy büntetést is kiszabnak az elkövetőre.

Fotó: Wikipedia

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez