Még sok a teendő a klímamegállapodásért

Francois Hollande francia államfő és Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár üdvözölte kedden az év végi párizsi klímakonferencia sikere érdekében tett előrelépéseket, de jelezték: “még sok a teendő”.

“A francia elnök három hónappal a tanácskozás előtt fogadta hivatalában az ENSZ vezetőjét, ahol a konferencia előkészítésének következő lépéseit vitatták meg. Üdvözölték az eddig elért előrelépéseket, jóllehet még sok a teendő” – olvasható a francia elnöki hivatalnak a találkozóról kiadott közleményében.

Francois Hollande üdvözölte Ban Ki Mun kezdeményezését egy állam- és kormányfői értekezletet illetően, szeptember 27-én, az ENSZ Közgyűlése idején New Yorkban, amelynek társelnökei Franciaország és Peru lesznek.

“Az a cél, hogy megadjuk a politikai impulzust a tárgyalások sikerességéhez. Mindent alkalmat meg kell ragadni decemberig, elsősorban a pénzügyi konferenciát októberben Limában és a G20 csoport találkozóját novemberben Antalyában” – hangsúlyozta a francia elnökség.

Hollande egyébként a délelőtti nagykövet értekezleten bejelentette, hogy a november 30. és december 11. között Párizsban megrendezendő klímakonferencia elejére fognak ellátogatni az állam- és kormányfők, nem pedig a végére, ahogy az a kudarccal végződött 2009-es koppenhágai találkozón történt. A stratégia a tárgyaló feleknek “politikai impulzust és egyértelmű mandátumot adhat a megállapodáshoz, miután a tapasztalat azt mutatja, hogy ez hiányzott, nagy erősen, Koppenhágában” – mondta Hollande.

A párizsi klímakonferenciára való felkészülés jegyében a környezetvédelem kiemelt szerepet kap a francia nagykövetek idei értekezletén, amely hétfőn kezdődött és egy hétig tart Párizsban.

A 2015-ös párizsi klímamegállapodás célja az lesz, hogy az emberiség 2 Celsius fok alatt tudja tartani a század végéig a globális átlaghőmérséklet emelkedését.

Fotó: Europress AFP Images

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez