Leringyózta az ENSZ képviselőjét egy buddhista szerzetes

A világszervezet hivatalosan tiltakozott Mianmar kormányánál, mert az ország legfontosabb egyházának egyik vezetője boszorkánynak és prostituáltnak nevezte az ENSZ kiküldöttjét, aki a muzulmán kisebbség sorsát vizsgálta az egykori Burmában.

“Szörnyű állapotok uralkodnak a menekülttáborokban, ahova a muzulmán kisebbséghez tartozó rohingya családokat összezsúfolták” – állapította meg a dél-koreai Lee asszony, aki tíznapos körutat tett Mianmarban. A rohingya kisebbség évek óta a buddhista többség fanatikus irányzatának célpontja: sokat közülük megöltek, másokat menekülésre késztettek. A fanatikus buddhista szerzetesek szerint a rohingya kisebbség tagjai nem polgárai az országnak, és onnan ki kell űzni őket.

A muzulmán kisebbséget még a Brit Birodalom idején telepítették be az akkori Burmába. A buddhista nacionalista szervezetek szerint csakis az számít jó állampolgárnak, aki buddhista vallású. Az egész térségben szervezkednek a fanatikus buddhisták, akik ellen Ferenc pápa is felemelte szavát, amikor nemrég Srí Lankán járt. A katolikus egyházfő szerint semmi sem indokolhatja azt, hogy a vallás nevében gyilkoljanak.

Másként látja ezt Wiratu szerzetes, aki az egyik legbefolyásosabb nacionalista szervezet élén áll. Korábban gyűlölködő beszédekkel tüzelte a tömeget a rohingya muzulmán kisebbség ellen. Most az ENSZ-küldöttet próbálta meggyőzni arról, hogy a kisebbség helyzete ideális Mianmarban. “Próbáltam megmagyarázni a faji törvényeinket annak a boszorkánynak. Azokban benne van, hogy a rohingya kisebbség nem állampolgára az országnak. De az a kurva nem értett meg semmit. Nyilván azt hiszi, hogy magas állása megvédi, de nem így van. Számomra ő csak egy ringyó” – foglalta össze véleményét Lee asszony tevékenységéről a fanatikus szerzetes. Az ENSZ egyébként indítványozta: Mianmar adja meg az állampolgárságot a rohingya kisebbségnek, hiszen az már évszázadok óta ott él.

Az ENSZ emberi jogi főbiztosa hivatalosan tiltakozott a fanatikus szerzetes kicsit nehezen minősíthető nézetei ellen, de nem valószínű, hogy ennek túl sok foganatja lesz. Miért? Mert az idén választásokat tartanak Mianmarban. A buddhista szerzetesek pedig igen befolyásosak, egyetlen politikai párt vagy mozgalom sem kíván ujjat húzni velük. Ezért valószínű, hogy a muzulmán kisebbség kevéssé irigylésre méltó sorsa továbbra is változatlan marad, és a fanatikus buddhista szerzetes sem fog bocsánatot kérni amiatt Mianmarban, hogy lekurvázta az ENSZ küldöttjét, a dél-koreai Lee asszonyt.

Fotó: Europress/AFP

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez