A Wikileaks alapítójának sorsa újra a tárgyalóasztalon

Svéd-ecuadori kormányszintű tárgyalások kezdődtek, hogy valamilyen megoldás szülessen az Assange-ügyre: a stockholmi megbeszéléseken arról döntenek, hogy Svédország kihallgathatja-e Julian Assange-t, a Wikileaks alapítóját egy állítólagos ,,nemi erőszak” ügyében.

 

Svédország megbízott bírósága márciusban változtatta meg a véleményét, és a kihallgatást már el tudja képzelni Londonban is, az ecuadori nagykövetségen, míg korábban ragaszkodott ahhoz, hogy adják ki a svédeknek Assange-t. A svéd álláspont szerint a mostani lépés oka, hogy ,,közös pontokat találjanak a két különböző jogrend között Assange ügyében”.

Svédország ugyanis nem tudott garaciát vállalni arra, hogy ha Assange elutazna Stockholmba a kihallgatásra, akkor nem adják ki az Egyesült Államoknak. Amely a Wikileaksben közzétett, számára kellemetlen dokumentumok miatt tartana igényt a 44 éves ausztrál származású férfire.

A svédek által emlegetett  szexuális büntett vádja oly mértékig nélkülöz minden bizonyítékot, hogy sokan úgy vélik: lényegében Washington áll a háttérben, vagyis a valódi cél Assange bíróság elé állítása Amerikában. Nagy-Britannia három éve nem ad kiutazási engedélyt Assange számára – a férfi ezért az ecuadori nagykövetség lakója. Ha ugyanis kilép a követség területéről, akkor letartóztatják és kiadják az Egyesült Államoknak.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez