A háborúnak vége – Ezrek tiltakoztak Japánban

Japánban jelenleg elég nagy vita zajlik a lakosság szemében igen ellentmondásosnak vélt új biztonsági törvényjavaslat körül, amit a jogalkotók valószínűleg hamarosan el is fogadnak. Az országgyűlés épületét több ezer ember vette körül a múlt héten, akik tiltakoznak a törvény ellen, és Abe Sinzó lemondását követelik.

A tüntetést három különböző háborúellenes polgári csoport közösen szervezte, mely végül vitathatatlanul az utóbbi évek egyik legnagyobb létszámú megmozdulása lett. Az elmúlt hónapokban egyébként egy sor hasonló tüntetés zajlott Japánban. A szervezők azt állították, hogy több mint 120 ezer ember gyűlt össze vasárnap az országgyűlés épülete előtt, és mintegy 200 tüntetés zajlott országszerte.

Eközben az NHK közszolgálati televízió meg nem nevezett rendőrségi forrásokra hivatkozva arról számolt be, hogy csupán 30 ezer tüntető volt jelen. A rendőrség szóvivője nem kívánt nyilatkozni a sajtónak.

Ken Takada, az egyik vezető tiltakozó azt mondta: a részvételi arány felidézi az egyik legnagyobb civil tüntetést, ami Japánban az országgyűlés épülete előtt zajlott 1960-ban. A tüntetés a Japán és az Egyesült Államok közti biztonsági szerződés felülvizsgálata és módosítása ellen szerveződött. A rendőrség szerint 130 ezer ember vonult az utcákra, a szervezők viszont azt állítják: 300 ezren voltak.

p11-labor-a-20150831-870x823

Az új törvényjavaslat szerint, melyet szeptember közepén kívánnak elfogadni, nagyban kibővítené Japán önvédelmi erőinek lehetőségeit egyéb ENSZ fennhatóságú területeken. Az együttműködés értelmében Japán és az Egyesült Államok sokkal szorosabban együttműködne a fenyegetések esetében. A korábbi egyezmény szerint Japánnak nem lehet hadserege, kizárólag önvédelmi haderőt tarthat fent, amit nem lehet külföldre vezényelni. Az új törvény ezen változtat, aminek értelmében japán katonák kivezényelhetők a szövetségesek területeire is, vagyis Japán nem csak akkor vethetné be a hadseregét, ha őket támadják meg, hanem akkor is, ha valamelyik szövetségesét. Ezen kívül egy sor pontot tartalmaz az új megállapodás.

A tüntető tömeg, ami főleg fiatalokból és békapárti japánokból áll azt mondja: a lépés alkotmányellenes, és nem kívánt háborúba vezetheti Japánt. Nem csak a törvényjavaslat ellen tüntettek, de Abe Sinzó lemondását is követelték.

Abe Sinzó leszögezte, hogy ez semmiképpen sem jelenti azt, hogy Japán idegen háborúkban kívánna harcolni. A kormány szerint a jogszabály alapvetően azért fontos, hogy erősítse Japán és az Egyesült Államok katonai szövetségét, hogy meg tudják védeni az országot a globális fenyegetésektől, például Észak-Koreától.

Az egyik tiltakozó, a 75 éves Micsio Jamada azt mondta: eltökélt szándéka, hogy megakadályozza a törvényjavaslatot, és hogy Japán valaha is háborúzzon a jövőben. Mindezt 5 tizenéves unokájáért teszi.

Yamada 5 évesen tanúja volt a Nagy Tokió légitámadásnak 1945-ben. Még mindig kísérti az iszonyatos jelenet, amelyben a szomszédok beugrottak a folyóba, hogy elkerülje a halálos robbanásokat és az azt követő poklot.

„A mai modern korban egy háború valószínűleg sokkal halálosabb, mint korábban. A nukleáris fegyverek korát éljük, és hatalmas száma lehet az áldozatoknak. A veszély sokkal nagyobb, mint korábban. Ne hagyjuk, hogy ez újra megtörténjen”- mondta.

A tüntetések tovább folytatódnak Japánban az ország minden pontján.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez