Harc a vízágyúk ellen

Botrány tört ki a rendőrség vízágyú-használata miatt Dél-Koreában, miután egy tüntetésen sokan megsérültek. Az egyik tüntető, akit eltalált a vízágyú, kómába esett.

A rendőrség elismerte, hogy 10 bar nyomáson használták a vízágyúkat a kormányellenes tüntetésen, miközben azt tanácsolták nekik, hogy azt maximum 7-esen tegyék, alig 20 méter távolságra a tüntetőktől. A vízágyú egy 69 éves szakszervezeti tagot egy méterre ellökött, a férfin agyműtétet hajtottak végre, de egy hét után még mindig kritikus az állapota.

Kim Beom-Joon fizikaprofesszor szerint a 10 bar nyomás rendkívül veszélyes, olyan erős is lehet, mint egy ágyúgolyó.

„Ilyen nyomáson nem szabad a vízágyút emberek ellen bevetni”- mondta egy privát vízszállító cég üzemeltetője a Korea Timesnak. „Nem csak arra veszélyes, aki felé tartják, de ilyen nyomáson el lehet veszíteni az uralmat felette, így a használója is megsérülhet.”

Egy civil csoport szerint a rendőrség összesen 182 ezer liter vizet használt fel a tüntetők ellen. A rendőrök azt mondják: sok tüntető fémcsövekkel és kövekkel dobálta a rohamrendőröket, így nem volt más választásuk. Az ügy az egész országban óriási felháborodást keltett, és csak fokozza az amúgy is élénk kormányellenes hangulatot.

A múlt héten az ország 53 szakszervezetének több tízezer tagja tartott 12 órás tüntetést, hogy tiltakozzanak a kormány politikája ellen. Sok tüntetőt letartóztattak, sokak ellen elfogatóparancsot adtak ki, amiért rátámadtak a rendőrökre. Dél-Koreában az utóbbi időben egyre többen szállnak szembe a kormánnyal, főként a fiatalokat érintő munkanélküliség és a munkaügyi törvények miatt.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez