Öld meg magad, Abe!

Japán nacionalisták egy csoportja felszólította Abe Sinzó japán miniszterelnököt, hogy ölje meg magát szégyenében, amiért bocsánatot kért a szexrabszolgaság ügyében. Szerintük az egész „gyalázatos” dolog volt.

Közel 200 nacionalista tüntetett ma a Dél-Koreával kötött viták rendezése után. A második világháborús szexrabszolgák ügyének megoldása régóta váratott magára, és számtalan alkalommal rányomta a bélyegét a két ország kapcsolatára. A tüntetők arra szólították fel a miniszterelnököt, hogy szégyenében ölje meg magát.

Japán hétfőn „szívből jövő bocsánatkérését” fejezte ki, és egymilliárd jent ajánlott fel a dél-koreai „kéjhölgyek” számára, akiket a háborúban japán katonák szexre kényszerítettek. Abe Sinzó maga is nacionalista, és három évvel ezelőtt megfogadta, hogy felvirágoztatja a japán gazdaságot és felülvizsgálja az alkotmányt. Most úgy látja, ez a megállapodás „új korszakot” nyit a kapcsolatokban, hiszen Szöul és Tokió viszonyát régóta szennyezte az ügy.

“Mostantól kezdve Japán és Dél-Korea új korba lép” – nyilatkozta Abe Sinzó.

Néhány japán konzervatív csoport azonban régóta vallja, hogy az országnak nem kell bocsánatot kérnie, és megkérdőjelezik a kéjhölgyek ügyét. Szerintük azok a nők prostituáltak voltak, és nem kényszerítette őket senki semmire. A tüntetők leginkább a 60-as éveikben járó emberek, akik a „Kimigayo” nemzeti himnuszt énekelve, zászlókkal vonultak Abe hivatala és otthona elé.

Vonják vissza ezt a gyalázatos tettet” – kiabálták a tüntetők, míg mások seppuku-ra (harakiri) szólították fel a miniszterelnököt, ami hagyományos öngyilkossági rituálé volt Japánban, ha valaki megszégyenült.

Satoru Mizashima, a tüntetés vezetője azt mondta: „a megállapodás nagy hiba Japán részéről. A miniszterelnök olyant tett, amit nem szabadott volna. Ez szánalmas.”

A tömeg ezután a külügyminisztérium elé vonult, tovább tüntetni.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez