Tiltakozás az új választási törvény ellen: összecsapások Kinshasában

Fiatal tüntetők ezrei néznek farkasszemet a rendőrökkel a parlament környékén, és az egyetemi város mellett a Kongói DK fővárosában. A rendőrség egyelőre könnygázt használ, de félő, hogy elfajulhatnak az események Kinshasaban.

Miért zárták le hermetikusan a parlament épületének környékét? Az új választási törvény alaposan felborzolta a kedélyeket a Kongói DK-ban, ahol Kabila elnököt már eddig is azzal gyanúsította az ellenzék és a külföldi sajtó jó része, hogy választási csalásoknak köszönheti pozíciója megtartását. A soknemzetiségű országban igen jelentős különbségek vannak az egyes tartományok, és törzsek között, viszont a korrupció mindent átsző. A pártok vezérei a törzsfőnököket igyekeznek megvásárolni, akik aztán “szállítják” a megfelelő mennyiségű szavazót. Mindezzel együtt a korrupcióval alaposan gyanúsítható Kabila rendszer mind nehezebben veszi a választási akadályokat. Erre kell az új választási törvény, mely az ellenzék szerint alkalmas lehet arra, hogy bebetonozza a korrupt rendszert Kinshasaban.

Az ásványkincsekben bővelkedő hatalmas területű afrikai országban a fiatalok nagyon nagy része munkanélküli, és nem lát maga előtt perspektívát. Még az egyetemisták sem reménykedhetnek jól fizetett állásban, mert ahhoz jó kapcsolatban kell lenni a hatalommal. Innen ered a fiatalok jelentős részének elégedetlensége, ezért vannak most az utcán Kinshasaban, ahol farkasszemet néznek a rendőrökkel, akik az elnök hatalmát, és az ezt biztosító új választási törvényt védelmezik a Kongói DK-ban.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez