Folyamatos az emberi jogok megsértése Kongóban

A Kongói Demokratikus Köztársaságban a kormány, a rendőrség és a katonaság is hozzájárul az emberi jogok folyamatos megsértéséhez – olvasható az ENSZ kongói békefenntartó missziójának riportjában.

 

A riport – amely az emberi jogok helyzetét mérte fel az országban – azt találta, hogy mind a fegyveres erők (FARDC – Kongói Demokratikus Köztársaság Fegyveres Erői), mind a rendőrség tagja a legfőbb szabálysértők körének, akik emberi jogokat sértő tevékenységeket követnek el.
Az FARDC főfelügyelőjét egy húszéves kinshasai lakos meggyilkolásával vádolják. Az FARDC egyéb tagjai pedig fegyveres rablótámadást hajtottak végre, ill. zsaroltak és számos esetben önkényesen tartóztattak le embereket.
A korábbi hónapokhoz viszonyítva a kongói rendőrség által elkövetett erőszakos cselekedetek száma is növekedett legalább két gyilkossággal, tizenhárom nemi erőszakkal, és több mint száz önkényes letartóztatással ill. fogva tartással.
A riportban az is olvasható, hogy a kormány vádat emelt néhány katona ellen. Nemrég öt férfi kapott börtönbüntetést öttől tizenöt évig terjedően kiskorúak ellen elkövetett nemi erőszakért.  

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez